Agrárvilág

Partnereink

Állatok fertőző betegségeinek kontrollálása

A Boehringer Ingelheim elkötelezett az állatokat érintő fertőző betegségek leküzdésében és megelőzésében, ezért a Boehringer Ingelheim Állatorvosi Közegészségügyi Központja (Veterinary Public Health Center, VPH) az egészségügyi hatóságokkal, kormányokkal és a nem kormányzati szervezetekkel működik együtt, és a gyógyszeripar legnagyobb oltóanyag portfóliójával rendelkezik a kormányzatok által szabályozott módon kezelt betegségekkel szemben.

A VPH Központ víziója

Az állatok fertőző betegségeinek járványszerű kitörései nemcsak gazdaságromboló hatásúak, hanem veszélyeztetik a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is. Néhány betegség – például a veszettség – közvetlen befolyást gyakorol az emberiség egészségére. Eredendően ezek miatt állították fel a Boehringer Ingelheim VPH Központját, melynek víziója, hogy kormányok és lakossági ügyfelek preferált partnere legyen, lehetővé téve számukra azon állati betegségek megelőzését és kontrollálását, melyek globális közegészségügyi és szociális hatással bírnak.

Állandó éberséget igénylő, folyamatos fenyegetés

A klímaváltozás és a globalizáció modern trendje – emberek, élőállatok és élelmiszerek határokat átszelő, egyre gyakoribbá váló mozgása, ill. mozgatása – drámai módon megemelte az újonnan jelentkező és az ismételten felbukkanó állati betegségek számát, ezen betegségek világméretű terjedését és a járványokkal együtt járó kockázatokat. A becslések szerint a globális állatállomány akár 20 százaléka áldozatul esik a betegségeknek. A száj- és körömfájás az első betegség volt, amelynek tekintetében az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) hivatalos listát bocsátott ki a betegségtől mentes országokról és zónákról. Az elmúlt évtizedekben ez a betegség olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy például 2001-ben a járvány következtében több mint 5 millió szarvasmarhát és juhot kellett leölni az Egyesült Királyságban (10 milliárd dolláros gazdasági kár), vagy Dél-Koreában 2010-ben több mint 3 millió állatot vettek ki a termelésből (csaknem 8 milliárd dolláros gazdasági teher).

A Boehringer Ingelheimvakcináinak minősége, az állatorvosaik által biztosított szakmai támogatásuk, biológiai szakértelmük és a sürgős problémák megoldása iránti fogékonyságuk alapján a Boehringer Ingelheim állategészségügyi üzletágát piacvezetőnek ismerik el a kormányok világszerte, valamint a nem kormányzati szervezetek, például az OIE és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is.

A Boehringer IngelheimVPH Központ egy három lehetőségből álló, a helyi szituációhoz szabott ajánlatcsomagot állított össze:

  • Antigénbankok a járványmentes régiókban

A járványmentes országokban a Boehringer Ingelheim együttműködik a közegészségügyi hatóságokkal stratégiai antigéntartalékok létrehozása céljából. Járvány kitörése esetén ezek a tisztított antigének készen állnak arra, hogy néhány napon belül oltóanyagot állítsanak elő belőlük, lehetőséget biztosítva az azonnali vakcinázáshoz. A BI állategészségügyi üzletága 19 antigén- és vakcinabankot üzemeltet szerte a világban.

  • Gyors késztermék kiszállítás

Járványok kitörésekor és a kormányzati tenderkiírásokra reagálva a Boehringer Ingelheim oltóanyagot szállít a járvány megfékezése érdekében. Ez a modell a VPH járványtani megfigyelőhálózatán és előrejelzésein, valamint a Boehringer Ingelheim termelőegységeinek nem mellékesen a helyi forgalmazók gyors reakcióképességén alapszik. 2015-ben például 2,4 millió adagnyi kéknyelv betegség (bluetongue virus BTV) vakcinát szállított Bulgáriába 2 hónap alatt a járvány megfékezésére.

  • Ömlesztett vakcina készlet helyi partneri együttműködéseken keresztül az endémiás régiókban

Endémiás országokban – ahol nagy mennyiségű oltóanyagra van állandóan szükség – a Boehringer Ingelheim VPH munkacsoportjai biztosítják a teljes körű technológia transzfert.

Az OIE listáján szereplő öt legfontosabb állatokat érintő fertőző betegség melyek ellen a Boehringer Ingelheim oltóanyagot kínál:

Száj- és körömfájás (Foot and mouth disease, FMD)

Szarvasmarhák, sertések, juhok, kecskék, bölények és egyéb kérődző állatok rendkívül ragályos vírusfertőzése. Az FMD-t láz és hólyagszerű sebek kialakulása jellemzi a nyelven és az ajkakon, a szájban, a tőgybimbókon és a paták között. Az FMD endémiás számos helyen Ázsiában, Afrika legnagyobb részén és a Közel-Keleten. A Boehringer Ingelheim az FMD vakcinák tekintetében a világ első számú gyártója.

Kéknyelv betegség (bluetongue virus, BTV)

Juhokban, szarvasmarhákban és egyéb kérődző állatokban kialakuló, rovarok által közvetített, vírusos betegség. A BTV számos különféle tünetet okoz az érintett állatokban, például láz, ödéma, orrváladékozás, sebek és termékenységi problémák. A BT vírus jelen van Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában, Európában és Észak-Amerikában. A betegség egyre gyakrabban bukkan fel újra 2006 óta. A Boehringer Ingelheim a BTV ellenes inaktivált vakcinák úttörő szerepű gyártója.

Veszettség

Melegvérű állatok és az emberek központi idegrendszerét megtámadó, halálos kimenetelű fertőzés, amely évente 60.000 ember – döntően gyermekek – halálát okozza. Az esetek akár 99%-ában kutyákról terjed át a veszettség vírusa az emberre. A Boehringer Ingelheim a veszettségellenes vakcinák tekintetében a világ első számú gyártója, és a vállalat számos állati vakcinázási programban aktívan részt vesz annak érdekében, hogy állatokban és emberekben egyaránt kiirtsák a betegséget.

Kiskérődzők pestise (Peste des petits ruminants, PPR)

A PPR – amelyet kecskepestisként is emlegetnek – kecskék és juhok ragályos vírusbetegsége, amelyet láz, a szájban kialakuló sebek, hasmenés és tüdőgyulladás jellemez, és néha halálos kimenetelű. A betegség világszerte jelentős terjedést mutatott az elmúlt tizenkét évben. Az OIE és a FAO 2015-ben világméretű eradikációs programot indított. A program a tervek szerint 15 évig tart és tömeges vakcinázást foglal magába Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. A Boehringer Ingelheim állategészségügyi üzletága jelentős szerepet vállal a betegség kiirtásában.

Bőrcsomósodás kór (Lumpy skin disease, LSD)

Szarvasmarhaféléket megbetegítő, vérszívó rovarok által terjesztett vírusbetegség. A betegség lázat és a bőrön kialakuló csomókat okoz, valamint halált is eredményezhet, jelentős gazdasági károkat okozva. A kór számos afrikai országban jelen van. 2012 óta a betegség a Közel-Keletről Délkelet-Európába terjedt tovább, Görögországot és Bulgáriát, valamint a Balkán térség számos egyéb országát is érintve.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. máj. 30., szerda 12:44
: