Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Sikerrel mutatkozott be az Allegro!

Az évszakhoz képest szokatlan hideg és esős időjárás ellenére több mint ötven hazai és külföldi almatermelő vett részt a Holland Alma Gyümölcsfaiskola Allegro fajtabemutatóján.

A július közepén érő, lisztharmat és varasodás ellenálló, poligénes rezisztenciával rendelkező, körpiros almafajta sokakat levett a lábáról már a megjelenésével és termőképességével, de a jelenlévők meggyőződhettek a fajta kimagasló ízvilágáról is. Babicz Szabolcs faiskolavezető részletesen beszélt a fajta termesztési tulajdonságairól és igényeiről, hiszen a Holland Alma kísérleti ültetvényében már nyolc éve telepítették el az első Allegro oltványokat. Az elmondottakat összegezve, a rezisztencia mellett a fajta legnagyobb erénye a korai, magas és kiegyenlített termések mellett, hogy a Gála fajtakör előtt egy hónappal egy menetben szüretelhető, így alkalmas a szüreti szezon széthúzására és a munkaerőcsúcsok csökkentésére. Élvezeti értékében pedig méltó konkurense a Gála fajtakörnek.

A faiskolavezető elmondta, hogy szeptemberben és októberben több fajtaújdonság bemutatóját is tervezik. A Galiwa és a Bay 3341-es fajta bemutatója szeptember 13.-án csütörtökön lesz a faiskola csobádi kísérleti kertjében.

A Galiwát szeptemberi Gálának is nevezhetjük. Egyik szülője Gála, melytől kimagasló ízhatást, másik pedig egy véletlen magonc, melytől varasodás és lisztharmat rezisztenciát örökölt a Galiwa. Érési ideje szeptember első felére esik.

A Bay 331-es fajtajelölt várhatóan csak idén októberben kap kereskedelmi nevet – mondta a faiskolavezető. A fajta különlegessége a piros hússzín, ami ugyan több fajtára is jellemző, de hazai ökológiai környezetben ezt találták a leginkább megfelelő választásnak. Huszonhét piros húsú fajtaleölt közül a 3341-est találták leginkább termesztésre alkalmasnak. Korán termőre fordul, rendszeresen és sokat terem, nem perzselődik, nem hullik, kívül-belül jól színeződik és tárolás után – rendszerint novemberre, mikor a keményítő egy része már lebomlik és a savak is tompulnak – rendkívül jó ízzel is rendelkezik. Igazi különlegesség az étkezési almák piacán.

A faiskolavezető még számos más fajról és fajtáról is beszélt, de a cég fajtainnovációs tevékenysége mellett bemutatta a faiskolai termelés aktuális eredményeit is. A közel másfél órás faiskolabejárás alatt végig intenzíven esett, de ez nem vette el a jelen lévők lelkesedését. A bemutató egy intenzív szakmai tapasztalatcserébe csapott át, ami még a délutáni órákban is zajlott.

A rendezvényről rövid tudósítást is láthatnak az M1 csatorna Magyar gazda című műsorában, vagy, ha erről lemaradtak, a médiaklikk.hu oldalon az M1 archívumában.

A bemutató sikerére való tekintettel a Holland Alma szeptember 13.-án (csütörtökön) reggel kilenc órai kezdettel tartja a Galiwa és a Bay 3341-es fajta bemutatóját és következő nyílt faiskolai napját.  Ha nem szeretne lemaradni róla, regisztráljon hírlevélre most a hollandalma.hu oldalon.

Elérhetőségek:

Holland Alma Kft.

Cím: 4375 Piricse, Rózsa tanya
Telefon: 42/280-388
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.hollandalma.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. július 23., hétfő 09:42