Agrárvilág

Partnereink

KödSárkány - Fagyvédelmi gép gyümölcsösben

Magyarországon tavasszal sajnálatos módon a barack termés jelentős része elfagyott és ezért rengeteg termelőt ért óriási kár.  A KödSárkány évek óta sikeresen bizonyít és védelmet biztosít Franciaországban és Németországban.

Ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk a tavaszi fagy ellen, fontos tisztában lennünk ezzel a jelenséggel és az ezt kiváltó okokkal! A következőkben közérthető formában kíséreljük meg bemutatni a tavaszi fagy kialakulásának fizikai és meteorológia hátterét, hogy megérthessük miért is képes a KödSárkány hatékonyan megvédeni az ültetvény növényeit.

A Föld légköre a napsugárzásra nagyrészt „átlátszó", így a Napunk által közölt hőenergia közvetlenül melegíti fel a légkört és a földfelszínt. A légkör és a felszín ezt a hőmennyiséget a látható fénynél hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, az úgynevezett infravörös fény formájában adja le. Ezt azonban bizonyos légköri gázok, mint például a vízgőz (H2O) és a széndioxid (CO2) hatékonyan nyelik el, és sugározzák vissza egy részét a Földre, így melegen tartva a bolygót. Ezt a folyamatot nevezzük üvegházhatásnak.


Ezt a természetes folyamatot nagyban befolyásolja a légkörben található üvegházhatású gázok mennyisége. A legfontosabb ilyen gáz a vízgőz (felhők), mely 36 - 70%-ban felel a visszasugárzott hőért. A felhőmentes, nyitott égboltú éjszakákon az elnyelt és a földre visszasugárzott hőmennyiség jelentősen kevesebb, mint felhős társaikon. Így fordulhat elő, hogy Földünk legmelegebb helyein a száraz, felhőmentes sivatagokban a hajnali hőmérséklet képes fagypont alá esni. Ugyanez a jelenség felelős a tavaszi fagyért is.

Fontos tudnunk, hogy az így kisugárzott hőt gyakorlatilag lehetetlen visszapótolni az ültetvénybe, ezért az a megoldás, ha eleve meggátoljuk, illetve lassítjuk a nagymértékű, természetes radiációs hőveszteséget. A KödSárkány amellett, hogy jelentős mennyiségű hőt állít elő, a működése során vízgőzt és széndioxidot juttat a növényeink közé, mely ott elterülve jelentősen csökkenti az ültetvény természetes hőveszteségét is. Az így keletkező „ködpaplan" a felhők szerepét betöltve akadályozza meg a hőmérséklet fagypont alá csökkenését.

A KödSárkány nem egyszerűen csak melegíti az ültetvényt, hanem mindeközben meggátolja annak a kihűlését!

Egy Josef Siegel nevű német gazda miután megvásárolta a gépet bemutatóra hívta a környék gazdáit és már a bemutató utáni este bevetésre kényszerítette az időjárás a „Sárkányt”. Tapasztalata 100%-os védelem és szép barack termés lett az idén!

Az Európai Unió idén júliusban jegyezte be a Ködsárkányt, mint szabadalmat.

Több nagy gépgyártó is érdeklődik a technológia és a szabadalom iránt, egyelőre magyar kézben maradhat a KödSárkány!

Tudjuk, hogy a gazdáknak problémát jelenthet a gép megvásárlása, ezért az állami támogatás mellett különböző hitel- és lízingkonstrukciókkal segítjük Önöket abban, hogy jövőre szép termésük lehessen.

Dolina Termelő És Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

Cím: 2730 Albertirsa, 3763 hrsz.
Külterület 40-es sz. út 5-6 km.
Telefon: 53/371-368
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: fogdragon.eu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. augusztus 22., szerda 13:22
: