Agrárvilág

Partnereink

Mikor cseréljünk fóliát?

A fólia cserét több tényező indokolhatja. A legjellemzőbb, hogy az UV sugárzás káros hatásaként elöregedik, ami a szakadásához, töredezéséhez vezet.

Másik ellensége a fóliának a különböző vegyi anyagok, elsősorban a magas Kén (S) és egyéb vegyületei. Itt is az elöregedéshez hasonló fizikai jellemzők alakulnak ki. Cserét indokolhatja az is, ha a fólia elveszti valamelyik kiemelt fontosságú tulajdonságát. A legjellemzőbb a fényáteresztés csökkenése.

Célszerű a fóliacserét megtervezni előre. A tapasztalat azt mutatja, hogy az SOS fóliacsere általában a termesztés rossz szakaszában jön. Ez azért is mondható, mert a végzetes sérülések valószínűleg rossz időjárás következményei. Halogatni, veszélyes és drága.

Hőmérséklet szempontjából az ideális a 20-25˚C, de ezt felülírhatja a kényszer. A fólia alapanyaga polietilén, aminek a hőtágulása igen magas. Csak egy jellemző példa: 50˚C hőmérséklet különbségnél egy 60m hosszú fóliatekercs hőtágulása 60cm. Ezért a fólia hosszmegválasztásnál mindig legyünk figyelemmel erre.

A fóliaválasztásnál elsődleges szempont a garantált élettartam. Javasolt több rétegű fóliát választani,  melyek előnye, hogy a belső réteg adja a fólia vázát, a külső réteg az UV ellenálló, míg a belső oldal valamilyen egyéb tulajdonsággal rendelkezik.  

Bővebb információ és elérhetőségek:

Hírös Fóliaház Kft.

Cím: 6000 Kecskemét, Ballószög 406.
Telefon: 76/411-168
E-mail cím:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agrofolia.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19., szerda 13:55
: