Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Felszín Alatti Csepegtető Öntözés

Az SDI (Subsurface-Drip-Irrigation), azaz a felszín alatti csepegtető öntözőrendszer a terménysorok alá telepített csepegtetőcső vagy csepegtetőszalag-rendszer, mely élettartama sok év vagy több évtized.  Telepítésnél előnyös GPS vezérlésű traktor használata, hogy a csövek talaj alatti helyzete a jövőben is ismert legyen.

A rendszer tervezése számos adottságtól függ, beleértve a vízforrást, talajtípust, terület méretet, alakot, topográfiát, elektromos csatlakozási lehetőséget. Emiatt minden egyes öntözés egyedi tervezésű, a helyi adottságok figyelembe vételével készül. A helyszíni bejárást, a tervkészítést és a költségvetést Metra Kft. költségmentesen végzi a potenciális megrendelők részére.

A rendszer minden olyan növény öntözésére alkalmas, mely gyökérzete eléri a 40 centiméteres mélységet. Így különösképpen alkalmas kukorica, szója, napraforgó és cukorrépa öntözésére.

Mivel egy SDI rendszernek több éven keresztül kell működnie, ezért fontos, hogy megfelelően legyen megtervezve, telepítve, üzemeltetve és karbantartva. Az általános kihívások közé tartozik a kilépőnyílás eltömődése, a gyökérbehatolás, a rovar és a mechanikai károsítás -, amelyek problémák mindegyike sikeresen kezelhető megfelelő tervezéssel és menedzsmenttel. Az SDI rendszer garantált terméstöbbletet biztosít, mivel a vizet és a tápanyagokat közvetlenül a növény gyökérzónájához juttatja. Ezáltal a növény minden energiáját a növekedésre és termésképzésre tudja fordítani, nem pedig a víz és tápanyag utáni keresgélésre. Szintén nagy előnye -, mivel a földfelszín alatt helyezkedik el-, hogy nem képez akadályt a munkagépek mozgásakor és teljesen automatizálható.

A csepegtetésre alkalmas csöveket minden elképzelhető variációban gyártja a TORO cég, így minden projekthez az optimális csövet lehet betervezni. A rendszer minden további eleme megvásárolható Metra Kft-nél, így az alkatrészutánpótlás nem okozhat gondot.Az SDI rendszer költségkalkulációja megközelítő számítások alapján 4-9 millió forint/10hektár. Egy SDI rendszer akár több mint 10 évig is használható, így a befektetés két éven belül megtérül. A rendszer leginkább az USA-ban terjedt el, de Olaszországban is jelentős már az alkalmazása. A rendszer óriási előnye a víz, energia és munkaerőtakarékosság, és nem utolsó sorban, hogy ellophatatlan.

Nagy Tamás

Elérhetőségek:

Metra Kft.

Cím: 1023 Budapest, Ürömi u. 47.
Telefonszám: 1/326-3880
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.metra.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19., szerda 14:06