Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Szivattyú napelemmel - Vízpótlás, öntözés ingyen energiával!

A napelem kiválóan alkalmazható a mezőgazdaságban, erdőgazdaságban a szivattyúk hajtására. Az ilyen rendszerek élettartama nagyon hosszú, akár 25-30 év, meghibásodásuk, elhasználódásuk csekély, nagyon jól automatizálhatók, minimális karbantartást, inkább csak felügyeletet igényelnek. Tegyük hozzá: elsőre pénzigényes beruházások, de érdemes utánaszámolni!

Napelemekkel és úgynevezett szolár szivattyú inverterrel nagyon sok hagyományos szivattyú is üzemeltethető, kiváltva a benzines, vagy dízel aggregátort, megspórolva a napi időigényes felügyeletet, üzemanyag feltöltést. Nem egy esetben akár 3 év alatt megtérül a ráfordított összeg. Előfeltétel egy jó minőségű, 63-125 mm átmérőjű kút, ami elegendő és HOMOKMENTES vizet ad. Ideálisak a legalább 110 mm átmérőjű, (vagy nagyobb) jól szűrőzött csőkutak, de ásott kút is kiváló, ha jó a vízhozama. A 63 mm átmérőjű kutakhoz speciális búvárszivattyút árusítunk.

Hol alkalmazhatók jó hatásfokkal ezek a rendszerek?

Állatitatás a legelőn, vaditató, dagonya. Rendszereink akár 1 db 270 wattos napelemmel képesek napi 2-15 m3 víz kitermelésére, 5-35 m üzemi vízmélység esetén.

A vízzel aztán rengeteg dolgot tehetünk: simán kifolyatjuk, (dagonya) vályúba engedjük, szabályzó szeleppel, mint a legegyszerűbb megoldás. Tartállyal (1-3 m3) kiegészítve a napfénymentes időszakokban is rendelkezésre áll a napközben kitermelt víz.

Hidrofor jelleggel, sőt akkumulátorral kiegészítve jól működtethetők a labdás itatók is, akár télen is! Ilyenkor 2 db napelem tudja csak ellátni a berendezést.

Tófeltöltés, vízpótlás a legegyszerűbb napelemes szivattyúzási rendszer. Egyszer kell megépíteni - mindjárt fagymentesre akár - és egész évben lesz vízutánpótlás, vízfrissítés.  Az éves vízhozam nagyon jól kalkulálható, a szükséges teljesítmény kiszámítható. Miután teljesen automatikusan indul és áll le, magára hagyható, az összes tennivaló, mindössze egy pillantással konstatáljuk: süt a nap, folyik a víz, minden rendben. Jól kiválasztott, minőségi búvárszivattyúval évekig probléma nélkül működik. Akkor is megéri, ha egyébként van ott hálózati áram, ezt a rendszer NEM KELL ENGEDÉLYEZTETNI! Sokan alkalmazzák az öntözéshez használt köztes tározók feltöltésére is, különösen ahol mélyről (35-70 méter) kell az öntözővizet felszívni, vas-és mangántartalma miatt előzetesen „pihentetni” kell.

Öntözésre is alkalmasak ezek a rendszerek! Némi szemléletmód váltásra szükség van: itt akkor lehet és kell ötözni, ha süt a Nap, de legfeljebb enyhén felhős az idő. Ez teljesen megfelel egyébként a növények igényeinek is. A bármikor beindítható aggregátort itt el kell felejteni, az időjárást, a talaj nedvességtartalmát jóval jobban figyelembe kell venni. A jól megtervezett rendszerek fordulatszáma, így nyomása, vízmennyisége precízen szabályozható, a napi öntözővíz mennyisége beállítható, mérhető. „Vészhelyzet” esetén aggregátorral is működtethetők.

Néhány szó a technikai háttérről. A napelemek által termelt egyenfeszültséget egy frekvenciaváltóval egybeépített inverter alakítja át a szivattyúk számára szükséges speciális elektromos jellé. Ez lehet:

Kommutált (DC) egyenáram, pl.: a LORENTZ rendszerű kefe nélküli szolár szivattyúkhoz. Ezek állandó mágnesű forgórésszel rendelkeznek, igen jó hatásfokúak, kevés napelemmel is jól működnek. 

Hagyományos (AC) váltakozó áram, mely alkalmas a kereskedelmi forgalomban kapható egy – és háromfázisú szivattyúk meghajtására. A rosszabb hatásfok miatt másfélszer-kétszer több napelem kell, mint a DC rendszerhez. Nem minden szivattyú alkalmas inverteres üzemre.

A szivattyúk fordulatszáma (behatárolhatóan) változik a napsugárzás intenzitásával, ezért pl.: szórófejes öntözésre nem alkalmas.

Kérdéseivel keressen bennünket:

Szálkai Antal

20/437-4131ALFANAP Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Hajnalka u. 19.
Telefon: 96/576-637
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Homepage: www.alfanap.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. október 17., szerda 12:06