Agrárvilág

Partnereink

Pénzt a mezőgazdaságba!

A magyar független pénzügyi tanácsadói piac egyik legrégebbi és meghatározó szereplőjének, a Stonehenge cégcsoport képviselőjével beszélgettünk a hitelezésről, a mezőgazdasági finanszírozás helyzetéről és lehetőségeiről. Palkó Sándor László Dunántúli Vállalati Értékesítési Igazgató, aki pénzügyi közgazdász végzettségű, 25 éves pénzügyi tevékenységi múlttal, több tudományos értekezéssel a háta mögött vezeti a cégcsoport vállalati üzletágát hazánk dunántúli régiójában.

A jelenlegi gazdasági környezetben, valamint napjaink piaci kihívásai mellett milyen szerepe van a pénzügyi finanszírozásban az Önök cégcsoportjának?

Társaságunk, a Stonehenge J.J Kft. több, mint 17 éve áll a különböző pénzügyi megoldásokat kereső ügyfelek rendelkezésére. A hitelezés beszűkülése – külső piaci hatások, a 2008-as válság – ellenére maradtunk a piacon, de tevékenységünket kiterjesztettük más irányokba is.

Az akkori rossz szerkezetű hitelarány és a nyomott piaci viszonyok együttesen erősebb negatív hatásként jelentkeztek, valamint a túlnyomóan kis- és középvállalatokból álló ágazat nem redelkezett és a mai napig nem rendelkezik meghatározó mértékű likvid pénzügyi forrással.

A gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők a piaci alku poziciója tekintetetében sokszor háttérbe szorulnak, kiszolgátatott helyzetüket EU-s és hazai pálylazati rendszerek probálják konpenzálni. 

A mi cégcsoportunk ebben tud segíteni, megkeresni a megfelelő finanszírozó partnert, megbeszélni a könyvelővel a jó, sikeres forrásigénylés feltetételeit. Az forrásfinanszírozó ügyleteket úgy előkészíteni, hogy azok ne többszöri nekifutásra vagy sikertelenül vézgődjenek, meghiúsítva vagy akárcsak hátráltatva is a megvalósítandó célokat.

A beruházás finanszírozás, a pályázat-előfinanszírozás vagy akár egy forgóeszköz finanszírozása projektmunkája is időigényes, amely a vállalati oldalról humánerőforrás lekötésével illetve elvonásával jár, ezt a szükségletet oldja fel, és kínálja a profi megoldást a mi cégcsoportunk.

Mi az a területet, amelyben az Önök cége különleges illetve egyedi helyzetben van? Mit tudnak ajánlani az agrárszektor szereplőinek?

A standard hitelközvetítés keretein belül korlátozott mértékben van lehetőség a vállalati igények kielégítésére, ezért alapítottunk egy MNB engedéllyel rendelkező pénzügyi alkusz céget, amely képes az egyedi és nagy volumenű forrásigényeket is biztosítani a céges ügyfelek részére. 

Jelenleg mi működtetjük országosan egyedülálló módon – a jelentősebb hálózatok közül – ezt az üzleti tevékenységet, – eddig a megrendelőink megelégedésére, legyen az a KKV szektor tagja, nagyvállalat, vagy önkormányzat – A mi feladatunk, hogy ezek a vállalatok, a vállalkozások vezetői a szakmai feladatukra tudjanak koncentrálni és a döntéseikben ne a pénzintézetek, hanem a saját szempontjaik érvényesüljenek.

Mi az Önök szerepe egy-egy pénzügyi megoldásban, különös tekintettel a vidékre, agrár szektorra vagy éppen az önkormányzatok esetében?

Két oldalról kell megközelíteni ezt a kérdést. Ma már az ügyfeleink bíznak abban, hogy a lehető legjobb ajánlatot tesszük le az asztalukra, hogy olyan szerződéseket kötünk a bankokkal, amellyel a lehető legjobb forrást, megoldást tudjuk számukra nyújtani. 

A másik oldala az éremnek az, hogy a bankok nézőpontjából is fontos megvizsgálni, mit látnak ők. A pénzintézetek elismerik, hogy a lehető legtöbb ügyfélnek ajánljuk a termékeiket, hogy korrekten tájékoztatjuk őket a bankpiaci verseny körülményei között is és olyan előszűrést végzünk, amellyel a prudens műküdésükben támaszuk vagyunk.

Milyen egyéb pénzügyi szolgáltatással állnak az ügyfeleik rendelkezésére?

Mára elértük, hogy a hitelek területén a negyedik helyen állunk a pénzügyi szolgáltatást végző szervezetek között, de a portfóliónk minősége viszont kiemelkedő. Ebben elsők vagyunk, banki tisztaságú az ügyfélállományunk.

Egy stratégiai együttműködés keretében megoldottuk, hogy a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó partnereink az ügyfelek biztosítási igényeit is ki tudják elégíteni.

Az ingatlanközvetítést a piaci igények miatt indítottuk el. A Stonehenge Ingatlanüzletág a Stonehenge Group szerves része, mely komoly kapcsolatrendszerrel és ismeretekkel rendelkezik a hazai ingatlanpiacot tekintve. Az üzletág működtetésében jól tudjuk hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amelyeket a lakóingatlanfejlesztések támogatásában szereztünk. Az elmúlt 10 évben számos projektben dolgoztunk országszerte és jelenleg is egyre bővül a ránk bízott fejlesztések száma. Legnagyobb megbízásainkat a fővárosban kivitelezésre került River Loft Projekt vagy a Sasad Resort beruházások jelentik mintegy 7,5 Mrd, illetve a 10 Mrd forint értékben.

Mi a hírnevük titka?

Mára a Stonehenge Bankház ismert, bevezetett pénzügyi márkanév.  Fejlődésünk, piaci részesedésünk növekedésének feltétele az, hogy munkánkat kizárólag mások érdekeit figyelembe véve, szakmai hozzáértéssel, becsülettel végezzük.

Stonehenge J.J Kft.

Cím: 7400 Kaposvár, Rákóczi tér 13.
Telefonszám: 82/512-190
E-mail cím Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. október 24., szerda 10:36
: