Agrárvilág

Partnereink

Debreceni Egyetem - Sajtóközlemény

A „Pre-, és probiotikum tartalmú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszának javítására” című projekt célja növényekből és a feldolgozásuk során keletkező melléktermékeikből előállított természetes hatóanyagok hatásigazolása tyúk, pulyka és sertés tenyészállat-nevelésben és hízlalásban különböző korcsoportokban, üzemi körülmények  között.

A projekt konzorciumvezetője a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., konzorciumi tagok a Debreceni Egyetem és a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. A projekt megvalósításának ideje 2017. december 1. és 2021. november 30. közötti időszak. A GINOP-2.2.1-15-2017-00104 azonosítószámú projekt a GINOP-2.2.1-15 kódszámú felhívás keretében részesül 527.460.818 Ft-os támogatásban, a projekt elszámolható összköltsége 714.472.237 Ft, a támogatási intenzitás 73,83%.

Az iparszerű baromfi- és sertéstartás alapelve a költség- és idő-hatékony termelés, azaz a gyors testtömeg- gyarapodás elérése és a termelőtér maximális hasznosítása. Mindez állandó stressz állapotot eredményez,  amelynek következménye a betegségek fokozott kialakulása. A stressz általános velejárója, egyben a problémák fő okozója az immunrendszer csökkent működése, az immunszuppresszió.  

A termesztett növényekből és azok melléktermékeiből előállított hatóanyagok jelentős immunerősítő hatással rendelkeznek és fokozzák a szervezet stressztűrő képességét. A projekt keretében a cél olyan  takarmánykomponensek kifejlesztése, amelyek természetes immunstimuláló hatásuk révén képesek a baktériumok okozta és gyulladásos folyamatok prevenciójára. A fejlesztés eredményeként létrehozott új  takarmány összetevők alkalmazása olyan technológiai megoldást jelenthet, amely kedvezőbb élettani  feltételek biztosításával, ezáltal a gyógykezelések számának csökkentésével produktívabb tenyésztési mutatókat és jobb termékminőséget eredményez.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Stündl László szakmai vezetőtől kérhető. Elérhetősége:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. október 31., szerda 13:05
: