Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Új biotechnológiai eredmények

A mezőgazdaságtól a génterápiáig öt különböző területen végeztek biotechnológiai kutatásokat a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói. Az eredményeket tudományos szimpóziumon mutatták be.

A biotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület: a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetipar, a gyógyszeripar és az orvostudomány is alkalmaz ilyen módszereket. Ezt felismerve indította be 1987-ben a biotechnológus képzést a Debreceni Egyetem, ma pedig már az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely a biotechnológia valamennyi fő ágán (zöld biotechnológia: agár, fehér biotechnológia: környezetvédelmi, piros biotechnológia: orvosi terület) képez szakembereket egy intézményen belül.

Több mint negyven kutató, köztük számos hallgató vett részt azokban az agrárbiotechnológiai, valamint génterápiás-, gyógyszerészeti és fogászati kutatásokban, melyek eredményeit közreadjuk. A munkát a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében végezték a kutatócsoportok – adott tájékoztatást Dr. Dobránszki Judit, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója.


A Debreceni Egyetem kutatásai a zöld, a fehér és a piros biotechnológiára is kiterjednek. Az intézményben működik az ország egyetlen GMP/GLP szintű sejtterápiás cége, a Sejtterápia Klinika Kft., ahol  a Richert Gedeon Nyrt. fehérjealapú gyógyszergyártása valósul meg, valamint jelentős kutatások zajlanak az agrár-biotechnológia területén is. Szintén egyedülálló az évek óta, akkreditált klaszterekbe szerveződött együttműködés a régió ágazatbeli vállalataival, ami keretet biztosíthat egy biotechnológiai oktatási centrum kialakításához a jövőben.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. november 26., hétfő 09:22