Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Ipari császárfa faanyagának felhasználása

Mostanában egyre gyakrabban merül fel az a kérdés az Ipari Császárfákkal kapcsolatban, hogy Mire lehet felhasználni?

Szerencsére eljutottunk eddig. Idáig az volt a kérdés vajon az ipari császárfa megnő? Egyenes szárú lesz? Tényleg ilyen rövid időn belül vágásérett (5-8 év)?  Most hogy az ország területén több látogatható nagyobb területű ültetvény van ipari császárfákból, és a leendő ültetvény tulajdonosok megtekinthetik ezeket az ültetvényeket, és láthatják valóban ott állnak az egyforma, szál egyenes törzsű 4,5-6 méter magas csomómentes fatörzsek. Ezek az ültetvények átlagosan 3-6 évesek.  Így az a kérdés már nem szokott felmerülni, valóban megnőnek-e? Vagy valóban egyenesszárnyúak lesznek-e? Most szoktunk találkozni a következő kérdéssel. Na jó, jó itt vannak a fák. De mire fogom tudni őket felhasználi? Mi lesz a faanyagból? Mi történik az után, hogy kitermeltük az így kinevelt fákat? Van piaca? Ki vásárolja meg tőlem? A következőkben ezekre a kérdésekre igyekszem részletes választ adni.


3 éves Cotevisa2, ipari császárfa ültetvény

Cikkcím fotó: Hazai kitermelés. 4 éves ipari császárfa

Először is nézzük, milyen tulajdonságok jellemzőek az ipari császárfa faanyagára. Ezek fogják meghatározni a későbbi felhasználást.  

Fizikai tulajdonságai: A faanyag súlya 310-325 kg/m3, ez közel egyharmaddal könnyebb, mint a fenyőfa. A fa sejtszerkezetének köszönhetően rugalmas és szilárd faanyag alakul ki, mely 4,5-6 méter hosszan teljesen csomómentes. Ez a tulajdonság Európában egyedülálló a faanyagok között. A csomó és a faanyagban keletkezett göcs olyan képződmények, amelyek hátrányosan befolyásolják a faanyag szerkezeti és tartó szilárdságát. Ezeket a szakszerűen betartott munkatervvel sikerül kiküszöbölni. A fa szerkezete, hosszú tűszerű, illetve méhsejtszerű sejtekből tevődik össze. Ezek a forma típusok a mai modern építészetben is a szerkezeti tartó képességet és a szerkezeti tartó szilárdságot hivatottak megformálni.  A sejtfalak vékonyabbak, mint a hazánkban elterjedt ipari célú fáknál megszoktuk. 51-52% szenet tartalmaznak a cellulózon kívül. Ebből származik a faanyag jó tartó képessége, rugalmassága és szerkezeti szilárdsága. Az ipari császárfa faanyaga rendkívül jó hő és hangszigetelő tulajdonsággal bír.


Sejtszerkezet, mikroszkopikus nagyításban

Faanyag kémiai tulajdonságai: Csersavat nagyon kis mértékben tartalmaz, gyanta tartalma egyáltalán nincsen, és semleges kémiai hatású. Kitermelés után a teljes száradásig egyfajta jellegzetes zöld szagot vagy illatot áraszt. A magas víztartalomnak és a semleges kémiai hatásnak tulajdonítható, hogy a normál légszárazság eléréséig felületi gombásodásra hajlamos.

Faanyag vizuális tulajdonságai: egységes felületű világos színű nagy évgyűrűket, az évgyűrűk színében két-három színárnyalatnyi eltéréseket tartalmazhat.

A felhasználásnál nézzük, hogy mire lehet, pontosabban kezdjük a sort azzal, hogy mire nem lehet felhasználni:

A sejtszerkezetből, és a sejtfal vastagságából adódóan, mondhatjuk azt, hogy olyan felületekre ahol a faanyag állandó kopásnak van kitéve, oda nem ajánljuk őket.  Ilyen felületek lehetnek padló, parketta, lépcsőfokok.

Ezt leszámítva egy általános célú, széleskörű felhasználást tesz lehetővé az ipari császárfa faanyaga:

Leggyakrabban bútor, nyílászárók, szerkezeti elemek, sporteszközök, dísztárgyak, lambériák, és minden más olyan felhasználás, ahol könnyű szerkezetű faanyagra van szükségünk. például méhkaptárak, tároló dobozok, konténerek... Hosszasan lehetne sorolni még azon tárgyakat, faelemeket amelyek készülhetnek Ipari császárfából.

Mit kezdjünk a felületi kopásállósággal? Hogy tudjuk ezt a tulajdonságot javítani? Kombinált rétegragasztott technológiával. Például a lépcsőfokok lapjára ragasztott keményfával. Igy elérhetjük azt, hogy a lépcsőnek a szerkezeti súlya alacsony marad az ipari császárfának köszönhetően, viszont a felületi kopásállósága a keményfának köszönhetően magas lesz. Nemcsak faanyagot használhatunk fel ilyen célra, hanem bármi más olyan anyagot, ami a felület kopásállóságát javítja. 

További nagyon komoly lehetőségek vannak a faanyag táblásításában, illetve tömbösítésében. Ezeket elsősorban olyan helyeken használják ahol nagyobb távolságot kell áthidalni, és egy egységes zárt faanyag szerkezetre van szükség. Az ipari császárfa súlyának, és szerkezetének köszönhetően a táblásított anyag könnyű és előszeretettel használják ilyen célokra.

          Táblásított faanyag                                 Rétegelt lemezek, különböző anyag vastagsággal

 

 

 

 

 

 


                         Hántolt faanyag felülete                                  Kombinált rétegragasztott technológia

A faanyag frissen kitermelve rendkívül jól hántolható. Ezért magas minőségű furnérlap, illetve farostlemez OSB lap készíthető belőle. A könnyű súly miatt ezeket a termékeket prémium besorolás illeti meg. Furnér táblák készítésénél a már korábban említett kombinált vegyes szerkezetű anyagfelhasználásnál szintén elérhető a rendkívül könnyű súlya ellenére erős felületi kopásállóság keményfa tapintás kivitelezhető.

A nyesedék valamint a felfűrészeléskor keletkezett szél veszteség sem vész kárba. Ezt az anyagot aprítékolni kell. Az így nyert darálék felhasználható betonba keverve könnyűbeton előállításához, valamint magát a faanyagot visszapréselve jó minőségű fabrikettet, pelletet tudunk készíteni.

Faanyag tartóssága kezeletlenül csak beltéri használatot tesz lehetővé. Ellenben a megfelelő felületkezelő anyag megválasztásával nagyon jó védelmet tudunk biztosítani, és hosszú kültéri tartósság is elérhető. Mint korábban írtam a faanyag nem tartalmaz gyantát, illetve nagyon minimális csersavtartalma van, ezért száradás után bármiféle felületkezelő anyagot rendkívül jól magába tud szívni. Sejtszerkezetének köszönhetően, ugyanazt a felületkezelő anyagot használva mélyebb felszívódást tudunk elérni mint más hagyományosan forgalomban lévő ipari faanyagok esetében.  Így a felhasznált anyag által kialakított védelmet tartósabbá tudjuk tenni. Mert tudjuk, hogy kültéri felhasználás esetén minden faanyag addig van védve ameddig a használt felületkezelő anyag kitart.

Egy új technológiás eljárás, amely jelenleg kísérleti szakaszban van, egy olyan felületkezelő rendszer, amely zárt magasnyomású tartályban a felületkezelő anyagot mélyen a faanyag belsejébe impregnálja. Teszi mindezt magas nyomáson. Az így kialakított védelem a faanyag teljes keresztmetszetében kivitelezhető. Nagy lehetőségek vannak például tűzálló faanyag előállításában a már korábban említett könnyűsúly megtartásával. Az ipari császár fáknak felhasználás szempontjából a piac ezen területén is komoly szerep juthat.

Összegezve a fent leírtakat elmondható, hogy az ipari császárfa faanyaga meglehetősen széles körben felhasználható. Számításba véve hogy a Magyarországon ipari célokra felhasznált faanyagok, mint például a fenyőfélék  90% a külföldről érkezik, már tisztább képet kapunk egy jó minőségű itthon előállítható gyors növekedésű faanyag felhasználását illetően.

Franczia Balázs

Paulownia Planet

Elérhetőségek:

 

Cím: 9096 Nyalka, Rákóczi út 32.
Telefonszám: 70/776-3800
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 14., szerda 17:12