Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

A vállalkozások fejlesztése a legfontosabb feladatuk

Továbbra is elérhető a mikrohitel.

Az 1991-ben alapított BMVK Alapítvány egyik meghatározó tevékenysége a mikrohitelezés. Ennek keretében nemcsak a már több éve működő, de akár a frissen alakult vállalkozások (egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok) számára is biztosítanak kedvezményes visszatérítendő forrást. A mikrohitel programról Pohl Marietta ügyvezető igazgatót kérdeztük.

Miben rejlik a mikrohitel program népszerűsége?

Mikrohitelünk egyik legfontosabb tulajdonsága és a visszajelzések alapján egyben a vonzereje is, hogy más támogatásoktól, vagy banki hitelektől eltérően mind az igénylés folyamata, mind az elszámolás menete valóban egyszerű és vállalkozóbarát, illetve nem utolsósorban kiszámítható. A konstrukció alapfilozófiája, hogy minél egyszerűbb lépéseken keresztül vezesse a vállalkozókat a mikrohitel igénylése során, ezen felül pedig kollégáink a mikrohitel teljes futamideje alatt ingyenes tanácsadás keretében állnak Ügyfeleink rendelkezésére. Ez az egyablakos, kis léptékű és emberközpontú ügyintézés az, ami mostanra sajnos kiveszni látszik a finanszírozói szférából, pedig hatalmas kereslet van arra, hogy a nem bankképes, de piac- és életképes mikrovállalkozások megfelelő támogatásokhoz jussanak.

Alapítványunk jelenleg a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal együttműködve az Országos Mikrohitel Alapból (OMA) nyújt visszatérítendő támogatásokat a régió mikrovállalkozásainak beruházási (pl. ingatlan vásárlása, felújítása, korszerűsítése, eszköz, technológia, vagy gép beszerzése), valamint forgóeszköz-beszerzési (pl. áru, alapanyag, készlet beszerzése, illetve bérleti díj, bér és járulékok finanszírozása) céljainak eléréséhez. A konstrukció főbb paraméterei: max. 10 millió forint a felvehető kölcsönösszeg szerződésenként, max. 10 év a lehetséges futamidő és fix 3,9% a kamat a teljes futamidő alatt, természetesen árfolyamkockázat nélkül, azaz a mikrohitel forint alapú. Nagyon fontos kiemelni, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan támogatott visszatérítendő forrás, melyet akár 100 %-ban ingatlan(ok) vásárlására lehet fordítani! A kölcsönösszeg folyósítását követően a fix kamaton kívül semmilyen járulékos költséggel nem kell számolnia az igénybevevő vállalkozásoknak. Nincs előtörlesztési díj, végtörlesztési díj, vagy bármilyen a kereskedelmi banki konstrukcióknál előforduló egyéb költség. A konstrukció részletes leírása, a benyújtandó dokumentumok listája és a lebonyolítás menetének ismertetése megtalálható az Alapítvány honlapján, a www.bmvk.hu címen.

Kik vehetik igénybe a mikrohitelt?

Azok a magyarországi székhellyel rendelkező működő vagy induló, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vehetik igénybe, amelyek életképes üzleti tervvel rendelkeznek és éves nettó árbevételük és/vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió euró.

Fontos kiemelni, hogy 2019 januárjától egy nagyon kedvező változás állt be a konstrukcióban: egy projektre továbbra is maximum 10 millió forint folyósítható, de egyszerre 20 millió forintnyi mikrohitele lehet adott vállalkozásnak, a szerződések számától függetlenül.

Milyen eredményeket ért el a BMVK Alapítvány a mikrohitelezés során?

Az elmúlt időszak adatai alapján a Helyi Mikrohitel Alapból (HMA), a GOP forrásaiból (Új Magyarország Mikrohitel Program, Új Széchenyi Hitel Program és Kombinált Mikrohitel Program), valamint az Országos Mikrohitel Alapból összesen több, mint 1500 vállalkozással megkötött több, mint 1600 szerződés keretében közel 9 milliárd forint kölcsön folyósítása történt meg, s az Alapítvány mikrohitelezési tevékenysége során összesen 128 település vállalkozásait érte el a régióban. A fenti számok is jól tükrözik, hogy a vállalkozások ilyen irányú támogatásával nem csak a térség gazdasági fellendülését segítjük, hanem az alapítvány céljait is megvalósítjuk.


További információk a www.bmvk.hu oldalon, vagy a 72/214-050-es telefonszámom. Irodánk Pécsett, a Felsőmalom u. 13-ban található.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2019. december 19., csütörtök 10:34