Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Ahol szenvedély a szója – KARINTIA Kft.

Interjú Kőrösi Tibor fejlesztési vezetővel.

A Karintia Kft. a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében aktívan részt vesz már huszonöt éve Nyugat- és Közép- Európában. A tevékenységi körük alapvető részeit képezi a növényvédőszer, a vetőmag, a műtrágya és a terménykereskedelem, a bio és a sörárpa kereskedelem és a vetőmag szaporítás. A termékpalettájukon különleges helyet foglal el a szója is, ez a fontos haszonnövény, melyet takarmányozásra, kisebb részben emberi fogyasztásra és az iparban is felhasználnak. Erről beszélgettünk Kőrösi Tiborral, a cég fejlesztési vezetőjével.

A Karintia Kft. mára az ország meghatározó szója vetőmag forgalmazó vállalatává nőtte ki magát. Minek köszönhető mindez?

Saját szójafajtákkal 2010-óta állunk a termelők rendelkezésére. A jelenleg elfoglalt piaci pozíciónk egyrészt ennek az egyre bővülő, a Pannon-régióra nemesített szója-fajtakínálatuknak, másrészt az országos szaktanácsadói hálózatunknak, valamint a nagy látogatottságú szakmai rendezvényeiknek, pl. a hagyományos Szója Roadshow-inknak köszönhető. Talán az is mutatja, jó úton járunk, hogy a bőtermő szójafajtáink 2019-ben és idén, 2020-ban is elismerésben részesültek az AGROmash EXPO Termékversenyén.

Mire kell leginkább odafigyelni a szója termesztésénél?

Egy tudás-igényes növényről van szó, amit azért nem olyan egyszerű termelni, mint pl. a gabonaféléket vagy a kukoricát. Ennél kicsit ki kell zökkenni az eddigi megszokott gazdálkodási formából. A szójának vannak olyan sarokpontjai, amelyek különösen lényegesek. Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan adottságú táblám, ami a szójatermesztésének megfelelő, a kritikus időszakban, azaz a virágzásban igényli a párás, nyirkos, nedves környezetet, amely segíti a kötést, és ezáltal pedig biztosítja a magas hozamokat.

Mit lehetne elmondani a jövedelmezőségéről?

Ha az elmúlt 3-4 évet nézzük, akkor a szójatermesztésről kijelenthető, hogy jövedelmező, jobban, mint mondjuk a napraforgó. Az elmúlt évek keserű tapasztalatai miatt viszont kicsit meg van torpanva a magyarországi szójatermesztés. Én azt mondom mindenkinek, a szójának van jelene és jövője, hiszen többek között szójára alapozott a világ élelmiszer-előállítása, s így az elkövetkező min. 5-10 évben biztosan el lehet adni a Magyarországon termelt, GMO mentes szójababot.

Ha már e fontos témánál tartunk, a Magyarországon megtermelt szója az biztosan GMO mentes?

Igen, száz százalékig, nem fordulhat elő, hogy GMO-s szója kerüljön a hazai vetőmag piacra. Ez a magyar szója számára versenyelőnyt jelenthet, mert a világ nagy termelői szinte mind genetikailag módosított fajtákkal dolgoznak. Itthon folyamatosan GMO teszteknek vetik alá a vetőmagnak szánt, vagy már fémzárolt tételeket, tehát a hatóság erre nagyon figyel. Az itthon termelt GMO mentes szójabab az egy speciális, prémium termék, tehát az a „piacok piaca”, s biztos, hogy a jelenben és a jövőben is jól eladható.

 
A szója nemesítési munkát mikor kezdték el a cégnél?

Már tizenhárom esztendeje, 2007-ben. Évről-évre jönnek be saját nemesítésű szójáink, amelyekkel komoly sikereket érünk el. Most már 12 szójafajtával rendelkezünk, az ország egyik legnagyobb fajtakínálatával állunk a magyar termelők számára, erre nagyon büszkék vagyunk. Mint már korábban említettem, ez a növény speciális, azaz nem minden szójafajta termeszthető az ország bármely pontján a különböző adottságok miatt. Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor a Balaton vonalától északra és délre elválnak a tenyészidőszakok, tehát északra nem vethetek olyan fajtát, amit a déli régióban eredményesen termelhetek. Mivel már egy „tucatnyi” saját fajtával rendelkezünk, így az ország bármelyik pontjára tudunk olyat ajánlani, amely jól jövedelmezően termeszthető hazánkban.

A klímaváltozás miatt a legtöbb növénykultúránál egyre inkább előtérbe kerül az öntözés. Mi a helyzet ezen a téren a szója esetében?

Azt gondolom, hogy az öntözés nagyot tud lendíteni a szójatermesztésen is. Többek között azért, mert nyilvánvalóan, ahol öntöznek, ott a szója bekerülhet a vetésforgóba, és nem csak fő vetésbe, hanem másodvetésbe is. Mindenkit arra buzdítok tehát, hogy fő- és másodvetésben is vessen szóját, vagy növelje területeit.

Az előbbi gondolatsorból adja magát a kérdésem, mi a véleménye a hazai vetésforgóról?

Nagyon beszűkült a vetésforgónk, s pont ezért is érdemes szóját termeszteni, mert nem lehet 3-4 növényre alapozni a magyarországi szántóföldi növénytermesztést. Természetesen az nyilvánvaló, hogy ha több növényem van, akkor sokkal többet kell dolgoznom velük, de azoknak viszont más lesz a tenyészidőszaka, máskor fognak virágozni, máskor kell őket betakarítani, s így tudom csökkenteni az esetlegesen felmerülő kockázataimat. Az időjárásra például sosem lesz ráhatásom, de arra, hogy milyen növényeket termesztek, arra igen. És hogy visszatérjek a szójára, ha megnézzük az elmúlt 10 éves trendet a terméseredmények tekintetében, 2010-ben még 2,3 tonna körül volt a szója termésátlaga, tavaly, a 2019-es évben pedig már majdnem elérte a 2,9 tonnát. Látszik tehát a fejlődés, és rengeteg tartalék van még a magyarországi szójatermesztésben, a technológia évről-évre újabb dolgokat hoz a piacra, melyek segítik a sikeres és eredményes termesztést. Mindenkit arra buzdítok tehát, próbálja ki, vessen szóját, mert megéri!

 

A vetőmag biztosításán miben tudják még segíteni a gazdálkodókat?

Mi nem csupán értékesítjük a vetőmagot, szaktanácsokat adunk a gazdáknak, és biztosítjuk a szükséges input anyagokat a számukra, – pl. a növényvédőszert és műtrágyát – valamint a terményt is megvásároljuk tőlük. A legfrissebb információink szerint 2020-ban a szójatermesztőknek járó hektáronkénti szemesfehérje támogatás mértéke tovább emelkedik, megközelítve, esetleg meghaladva a 60.000 Ft/ha összeget, idén tehát még több maradhat a szójatermesztők zsebében.

Nádasi Zoltán 

Elérhetőség:

Karintia Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.

Cím: 9800 Vasvár, Mártírok u. 50.
Telefon: 94/572-054; 30/958-0030;
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;
Honlap: https://karintia.hu

 

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2020. máj. 08., péntek 10:56