Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

ÚJ TRITIKÁLE FAJTA – A DIMENZIO

Új ’dimenziót’ jelent a termesztők számára a KRUPPA-MAG Kutató Kft. új tritikále fajtája; a Dimenzio.

A klímaváltozás következtében felértékelődnek olyan növényfajok, mint pl. a tritikálé, amely kis vízigényű, szárazságtűrő növényfaj – többek között ezért is a Kruppa-Mag egyik kiemelten kutatott növénye. A már több éve folyó tömegtakarmány termesztési kísérletek alapján a kis vízigényű tritikále szilázs, mint új hasznosítási lehetőség kutatása a fő irány, amely – a rozs mellett – kettős termesztésben (pl. tritikále – sílócirok) lehetővé teszi a tejelő tehenészetek kiváló minőségű tömegtakarmánnyal történő biztonságos ellátását – főként a kritikus nyári időszakban. Mindkét fajtánk (Hungaro és Dimenzio) alkalmas abraktakarmány (szemes abrak), tömegtakarmány (szilázs) és étkezési gabona (durumrozs) termesztésére.

2019-ben kapott állami elismerést és növényfajta-oltalmat a magyar nemesítésű őszi étkezési és takarmány tritikálé fajtánk a DIMENZIO. A Hungaro fajtához hasonlóan főként a durum búza és rozs genomot egyesíti, de az étkezési búzától is örökölt kedvező tulajdonságokat. Közép-magas szárú, nagy zöldtömeget (szalma is) adó fajta, kalásza erősen viaszolt és éréskor erősen színesedő, a szálkák hosszúsága közepes. Ezerszemtömege: 35-40 g. Szabad elvirágzású, öntermékenyülő, őszi fajta. A hivatalos gazdasági értékvizsgálatban a vizsgálati évek átlagában a szemtermése 5,2 %-al haladta meg a kísérleti standard fajták átlagát. 


Dimenzio szemtermése

A fajta állóképessége jó, télállósága kivá-ló. A standard fajtákhoz képest 1 nappal előbb érik. Fehérjetartalma a vizsgálati évek átlagában 12,7 %. Szárrozsdával szemben rezisztens, fuzáriummal szemben a – a Hungaro fajtánkhoz hasonlóan – a búzáknál ellenállóbb. Termésbizton-sága kiváló. Magas fehérjetartalma 

alapján kiváló abraktakarmány és zöld-takarmány (szilázs). Szemtermése kiválóan alkalmas ékezési gabonának és abraktakarmánynak is. Télállósága, szárazságtűrése, bokrosodó és gyom-elnyomó képessége is kiváló. Jó reziszten-cia tulajdonságai és a gyomelnyomó képessége lehetővé teszik kis ráfordítású integrált és ökotermesztését is.

A legfrissebb adat Bólyból! – A 2020-ban betakarított szemtermése a kedvezőtlen évjárat ellenére 9,15 tonna/ha, amely alátámasztja a fajta jó termőképességét és kitűnő szárazságtűrését.

Több éve folyó kísérleteinkben 20-40 t/ha szilázshozamot produkált. A belőle kalászolás előtt készült szilázs takarmány értéke – a Ryefood rozsfajtánkhoz hasonlóan – kiváló: nyersfehérje tartalma: 17-19 %, rost emészthetősége: 72-77 %, energiatartalma: 6 MJ. Korán (április közepe-vége között) közvetlenül a rozs kaszálása után biztosít kiváló minőségű tömegtakarmányt (szilázs) és betakarítása (kaszálása) után még tavaszi növények (silókukorica, cirok, szója stb.) eredményesen termeszthetők (Kettős termesztés!). 

 

Elérhetőség:

KRUPPA-MAG Kutató, 
Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft.
Dr. Kruppa József
növénynemesítő
címzetes egyetemi tanár
Telefon: 30/452-4265

 

Utoljára frissítve: 2020. július 27., hétfő 17:11