Agrárvilág

Pályázati Sajtókommunikáció

Médiaajánlat

Partnereink

Új lehetőségek a szőlőtermelők jövedelemstabilizálására

2017. augusztus 03., csütörtök 10:43 Kategória: Stratégia

A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) elnökség tagjai Dr. Fazekas Sándor miniszter meghívására egyeztetésen vettek részt a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az MSZBSZ a legrégebbi érdekvédelmi szervezet Magyarországon, amelyik szakmai munkájával megalapozta a mostani hegyközségi rendszert. Tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, mivel a legnagyobb borpiaci szereplőként az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65%-át. Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Kiss István elnök megbeszélésén elhangzott, hogy a szervezet számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé tenni. A szervezet évek óta professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjaiknak, melyekkel elősegítik a szőlő és bortermelők jobb piaci szereplést.

Bővebben...

Fejlődő délkelet-ázsiai kapcsolat

2017. július 12., szerda 12:53 Kategória: Stratégia

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Kuala Lumpur-i Sunway University-vel. A magyar küldöttség Malajzia mellett Szingapúrban és Indonéziában is tovább építette nemzetközi kapcsolatait.

A délkelet-ázsiai út első állomásaként a magyar delegáció Magyarország szingapúri nagykövetségén találkozott Juhász Attila konzullal, a nagykövetség első beosztottjával. A hivatalos látogatás során a konzul a szingapúri felsőoktatási rendszer működéséről és a magyar kormány térségben kifejtett oktatással és kutatással kapcsolatos aktivitásairól tartott előadást. Ismertetője során a térség képzési potenciáljáról, az uniós diplomák és doktori fokozatok munkaerő-piaci értékéről, és a szingapúri lakosok továbbtanulási preferenciáiról is szólt. Az itt megismert információk birtokában a Gazdaságtudományi Kar sokkal hatékonyabban tud majd jelen lenni a szingapúri felsőoktatási piacon, a jelenlétet ráadásul a nagykövetség támogatása is erősíti majd. A GTK képviselői a karon elérhető angol nyelvű képzési kínálat mellett az Ihrig Károly Doktori Iskola angol nyelvű programját is bemutatták, amelyek iránt – a nagykövetség jelzése szerint – nagy érdeklődés várható a térségben.

Bővebben...

 

Több tényező is élénkítheti a beruházásokat a mezőgazdaságban, köztük a sorban megjelenő vidékfejlesztési pályázatok, az alacsony kamatkörnyezet és a hatékonyságnövelés kényszere.

Gőzerővel zajlik a pályázati időszak a Vidékfejlesztési Programban, az év elején ugyanis a Miniszterelnökség egyértelművé tette: a 2020-ig tartó ciklus összes vidékfejlesztési pályázatát megjelentetik még az idén. Ezzel mintegy 1200 milliárd forintnyi forrás elosztása kezdődhet meg még ebben az évben. A pályázatok közül több kulcsfontosságú is megjelent már, ilyen volt tavasszal az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló program, később pedig az öntözésfejlesztési. Bejelentették már azt a programot is, amelynek keretében 40 milliárd forintot kap a borágazat, erre néhány nap múlva adhatók be az első pályázatok.

Bővebben...
: