Agrárvilág

Partnereink

Stratégiai megállapodás a méhészágazat fejlesztése érdekében

2018. április 05., csütörtök 09:47 Kategória: Stratégia

Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot írtak alá.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára elmondta: a keretmegállapodás tartalmazza, hogy a méhészek és a kormány továbbra is egymással szövetségben kívánnak dolgozni, együttműködnek a szakmai kérdésekben. Rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat.

Bővebben...

Új lehetőségek a szőlőtermelők jövedelemstabilizálására

2017. augusztus 03., csütörtök 10:43 Kategória: Stratégia

A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) elnökség tagjai Dr. Fazekas Sándor miniszter meghívására egyeztetésen vettek részt a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az MSZBSZ a legrégebbi érdekvédelmi szervezet Magyarországon, amelyik szakmai munkájával megalapozta a mostani hegyközségi rendszert. Tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, mivel a legnagyobb borpiaci szereplőként az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65%-át. Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Kiss István elnök megbeszélésén elhangzott, hogy a szervezet számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé tenni. A szervezet évek óta professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjaiknak, melyekkel elősegítik a szőlő és bortermelők jobb piaci szereplést.

Bővebben...

Fejlődő délkelet-ázsiai kapcsolat

2017. július 12., szerda 12:53 Kategória: Stratégia

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Kuala Lumpur-i Sunway University-vel. A magyar küldöttség Malajzia mellett Szingapúrban és Indonéziában is tovább építette nemzetközi kapcsolatait.

A délkelet-ázsiai út első állomásaként a magyar delegáció Magyarország szingapúri nagykövetségén találkozott Juhász Attila konzullal, a nagykövetség első beosztottjával. A hivatalos látogatás során a konzul a szingapúri felsőoktatási rendszer működéséről és a magyar kormány térségben kifejtett oktatással és kutatással kapcsolatos aktivitásairól tartott előadást. Ismertetője során a térség képzési potenciáljáról, az uniós diplomák és doktori fokozatok munkaerő-piaci értékéről, és a szingapúri lakosok továbbtanulási preferenciáiról is szólt. Az itt megismert információk birtokában a Gazdaságtudományi Kar sokkal hatékonyabban tud majd jelen lenni a szingapúri felsőoktatási piacon, a jelenlétet ráadásul a nagykövetség támogatása is erősíti majd. A GTK képviselői a karon elérhető angol nyelvű képzési kínálat mellett az Ihrig Károly Doktori Iskola angol nyelvű programját is bemutatták, amelyek iránt – a nagykövetség jelzése szerint – nagy érdeklődés várható a térségben.

Bővebben...

 

Több tényező is élénkítheti a beruházásokat a mezőgazdaságban, köztük a sorban megjelenő vidékfejlesztési pályázatok, az alacsony kamatkörnyezet és a hatékonyságnövelés kényszere.

Gőzerővel zajlik a pályázati időszak a Vidékfejlesztési Programban, az év elején ugyanis a Miniszterelnökség egyértelművé tette: a 2020-ig tartó ciklus összes vidékfejlesztési pályázatát megjelentetik még az idén. Ezzel mintegy 1200 milliárd forintnyi forrás elosztása kezdődhet meg még ebben az évben. A pályázatok közül több kulcsfontosságú is megjelent már, ilyen volt tavasszal az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló program, később pedig az öntözésfejlesztési. Bejelentették már azt a programot is, amelynek keretében 40 milliárd forintot kap a borágazat, erre néhány nap múlva adhatók be az első pályázatok.

Bővebben...

A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése a cél

2016. július 20., szerda 07:38 Kategória: Stratégia

Eredményes a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, ennek eredményeként jelentősen emelkedett a görögdinnye termőterülete Magyarországon, olyannyira, hogy most mintegy 6 ezer hektár körül mozog - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A program keretein belül a szaktárca bevezette a regisztrációs számot, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kiemelt ellenőrzéseket folytat ezen a területen az utóbbi években.

Bővebben...

A sertéshús általános forgalmi adójának mérsékléséhez fűzött kormányzati várakozások teljesültek, a fogyasztói árakban ugyanis megjelent az alacsonyabb adókulcs hatása, ezért is döntött a kormány a baromfihús és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentéséről - mondta Czerván György Budapesten egy szakmai konferencián.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a baromfi világnap idei rendezvényén kiemelte, az ágazat szereplői 90-95 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozások, emellett 50-60 ezer ember megélhetését biztosítják az országban. A baromfiágazat termelési értéke a feldolgozott termékekkel együtt évente eléri a 800 milliárd forintot.

Bővebben...

Meghatározó élelmiszeripari szakágazatok számára szervez rendezvénysorozatot a Földművelésügyi Minisztérium, ahol az egyes ágazatok képviselői, ágazati szakértők és a tárca illetékesei együtt keresnek megoldásokat a felmerülő problémákra.

Stratégiai gondolkodás nélkül nem születnek életképes fejlesztési elképzelések, elérhető finanszírozás nélkül elmaradnak a fejlesztések, a fejlesztések nélkül nem javul a versenyképesség, megfelelő marketing nélkül a versenyképes termékek sem jutnak a piacra – sorolta Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az összefüggést. Ezért fontos mérföldkőnek nevezte a kormány által tavaly elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiát. Mint mondta, a Stratégia az élelmiszeripar egészére fókuszál, az egyes szakágazatok problémái és lehetőségei azonban nagymértékben különböznek egymástól, ezért is kell szakágazati szinten megoldást találni a felmerülő problémákra.

Bővebben...
: