Agrárvilág

Partnereink

Stratégiai megállapodás a méhészágazat fejlesztése érdekében

2018. április 05., csütörtök 09:47 Kategória: Stratégia

Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot írtak alá.

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára elmondta: a keretmegállapodás tartalmazza, hogy a méhészek és a kormány továbbra is egymással szövetségben kívánnak dolgozni, együttműködnek a szakmai kérdésekben. Rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat.

Bővebben...

Új lehetőségek a szőlőtermelők jövedelemstabilizálására

2017. augusztus 03., csütörtök 10:43 Kategória: Stratégia

A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) elnökség tagjai Dr. Fazekas Sándor miniszter meghívására egyeztetésen vettek részt a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az MSZBSZ a legrégebbi érdekvédelmi szervezet Magyarországon, amelyik szakmai munkájával megalapozta a mostani hegyközségi rendszert. Tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, mivel a legnagyobb borpiaci szereplőként az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65%-át. Dr. Fazekas Sándor miniszter és Dr. Kiss István elnök megbeszélésén elhangzott, hogy a szervezet számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé tenni. A szervezet évek óta professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjaiknak, melyekkel elősegítik a szőlő és bortermelők jobb piaci szereplést.

Bővebben...

Fejlődő délkelet-ázsiai kapcsolat

2017. július 12., szerda 12:53 Kategória: Stratégia

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Kuala Lumpur-i Sunway University-vel. A magyar küldöttség Malajzia mellett Szingapúrban és Indonéziában is tovább építette nemzetközi kapcsolatait.

A délkelet-ázsiai út első állomásaként a magyar delegáció Magyarország szingapúri nagykövetségén találkozott Juhász Attila konzullal, a nagykövetség első beosztottjával. A hivatalos látogatás során a konzul a szingapúri felsőoktatási rendszer működéséről és a magyar kormány térségben kifejtett oktatással és kutatással kapcsolatos aktivitásairól tartott előadást. Ismertetője során a térség képzési potenciáljáról, az uniós diplomák és doktori fokozatok munkaerő-piaci értékéről, és a szingapúri lakosok továbbtanulási preferenciáiról is szólt. Az itt megismert információk birtokában a Gazdaságtudományi Kar sokkal hatékonyabban tud majd jelen lenni a szingapúri felsőoktatási piacon, a jelenlétet ráadásul a nagykövetség támogatása is erősíti majd. A GTK képviselői a karon elérhető angol nyelvű képzési kínálat mellett az Ihrig Károly Doktori Iskola angol nyelvű programját is bemutatták, amelyek iránt – a nagykövetség jelzése szerint – nagy érdeklődés várható a térségben.

Bővebben...
: