Agrárvilág

Médiaajánlat

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Húsz kérelem érkezett a Termelő falu programra

2015. október 20., kedd 10:22 Kategória: Vidékfejlesztés

Húsz egyedi támogatási kérelem érkezett a Földművelésügyi Minisztérium által idén először elindított Termelő falu programra, a településeknek 173 millió forint támogatást ítéltek meg - mondta az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt hozzátette: önkormányzatok nyújthattak be vissza nem térítendő támogatásra kérelmet a két alprogramban, az egyik a baromfitartást, a másik a zártkerti földrészletek revitalizációját szolgálja.

Bővebben...

Rekordszámú pályázat érkezett a Tanyafejlesztési Programra

2015. szeptember 24., csütörtök 10:32 Kategória: Vidékfejlesztés

A tanya a magyar nemzeti örökség része, fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek – jelentette ki V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az államtitkár kiemelte, hogy óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt, idén minden eddiginél több, 1775 pályázat érkezett be – ez 75 százalékos emelkedést jelent a 2013-as adatokhoz képest.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja, melynek célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, a tanyán élők életszínvonalának növekedése és a gazdálkodási feltételek javítása. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2020-ig minden tanya legyen ellátva elektromos árammal, illetve könnyen megközelíthető legyen. Elmondta: a Tanyafejlesztési Program nem csak számokban mérhető, hiszen szellemisége konkrétan megjelenik például a Vidékfejlesztési Programban is.

Bővebben...

A magyarországi vidékfejlesztési program, amelyet az Európai Bizottság hivatalosan 2015. augusztus 10.-én fogadott el, Magyarország prioritásait tartalmazza azon 4,2 milliárd euró összegű közpénz felhasználását illetően, amely a 2014–2020 közötti hétéves időszak vonatkozásában rendelkezésre áll (3,4 milliárd euró az EU költségvetéséből, 740 millió euró pedig nemzeti társfinanszírozásból).

Magyarország vidékfejlesztési programja különleges hangsúlyt fektet az ökoszisztémák helyreállítására, megóvására és fejlesztésére, a társadalmi befogadás előmozdítására, a szegénység csökkentésére és a gazdasági fejlődésre a vidéki területeken, továbbá az élelmiszerláncok szervezésének előmozdítására és a kockázatkezelésre a mezőgazdasági ágazatban. Várhatóan majdnem 538 000 hektár mezőgazdasági föld kerül biodiverzitást, valamint hatékonyabb vízgazdálkodást és talajgazdálkodást támogató gazdálkodási szerződés hatálya alá. Továbbá, több mint 132 000 hektár erdő kerül gazdálkodási szerződés hatálya alá, főként a biodiverzitás védelme érdekében.

Bővebben...
: