AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

PAULOWNIÁK LEHETSÉGES SZEREPE A TALAJÉLET HELYREÁLLÍTÁSÁBAN

  • 2020. szeptember 20., vasárnap 14:13

Mai világunkban egyre erősebbek a klímaváltozással kapcsolatos hangok, gyakrabban olvashatunk cikkeket a témával kapcsolatban. Szerencsére többen felismerték, hogy ez nem valami átmeneti divat, sikk, vagy újdonság, amit meg lehet lovagolni. Az mindenképpen jó, hogy felismertük, valós problémáról van szó és nagyon is valós veszélyekkel nézünk farkasszemet.

Gondolhatnánk, nincs akkor itt semmi gond, a dolgok jó irányba haladnak, de sajnos ez nem így van. Akkor mi lehet a probléma? – vethetjük fel a kérdést. Már mindenki világosan látja a kialakult helyzetet, nincsenek viták, hogy van-e klímaváltozás, vagy nincs. Egyetértés van abban, hogy gyorsuló ütemben változik stabilnak hitt környezetünk. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a folyamat lassuljon, megálljon, majd a későbbiekben vissza is forduljon.

A gond ott kezdődik, hogy a problémák felvetésén kívül nagyon kevés a használható és hasznos megoldási tervezet. Lényegében a figyelemfelhívás és a harang kongatása zajlik jelenleg, ami jó, de önmagában nem kínál megoldást. Különböző szervezetek és egyesületek által megkezdődtek több nagyvárosban és kisebb falvakban is a közösségi faültetések. Ez szintén nagyon hasznos dolog, tömegeket mozdít meg, de a fent említett folyamatokat nem befolyásolja.

Egy olyan megoldásra van szükség, ami a valóságban is működik! De nézzük meg miért nem egyszerű a szakemberek dolga:

  • A klímaváltozás már itt van, nem valami, ami el fog jönni és készülni kell rá. Ez kicsit olyan, mintha a meghibásodott autónkat menet közben kellene kijavítani, már nem lehetne vele félreállni az út szélére.
  • Nincsenek tapasztalatok, mert ugye még nem volt ilyen a történelemben, tehát támpontot sem igazán lehet találni a megoldásra.
  • Nincs hely kísérletezni, mert a legtöbb alkalmas területet folyamatosan művelik, hiszen kell a termény, kell a bevétel.
  • Nem termel profitot! Tehát nem éri meg, mert lemaradunk a piac többi szereplője mellett. Lehetünk zöldek, vagy klímasemlegesek, de el fogunk veszni a profitorientált piacon.
  • Nem rendszerben gondolkodunk. Talán ez a legfőbb probléma, és erre még senki sem irányította rá a figyelemt. A természet egy rendszer, mi több, rendszerek összesége. Ezen rendszerek harmonikusan egymást kiegészítve és ellátva működnek, tartják fenn magukat, a környezetet,az ökoszisztémát, illetve végső soron minket.

Egyfajta megoldást jelenthet, ha olyan kultúra telepítésében gondolkodunk, ami megtérülő bevételt hozhat, mellette pedig a klímaváltozás problémáira is megoldást jelenthet. Mindezek mellett segít visszaállítani a talaj – mint elsődleges környezeti ökoszisztéma – eredeti állapotát. Ez az erdőtelepítés – gondolhatnánk. Igen, jó az irány. A bökkenő az, hogy erdőségek létrehozásával a jelenlegi szántóföldi területeinket vennénk ki a gaz-daságból, így azokat beláthatatlanul hosszú időre elveszítenénk. Mire kialakul az erdei – úgymond érintetlen talaj – az minimum 30-40 év. Ma már tudjuk, hogy nincs ennyi időnk! Ezeken felül számításba sem veszem, hogy az erdőtelepítések egyre csökkenő eredést mutatnak, ami szintén a klímaváltozásnak tudható be. A fiatal palánták nem bírják a napot, az aszályt, a kizsigerelt talajt, ezért nem erednek olyan hatékonyan.

Ennél gyorsabb és hatékonyabb megoldást ígérnek a Paulownia fajok bizonyos fajtahibridjei, kidolgozott, szigorúan betar-tott termesztéstechnológiával. Megfelelő talajelőkészítés mellett a szaporítóanyagok életképesek, nincsenek klimatikus problé-máik, mert jobban bírják a klímaváltozás hatásait. Ideiglenes kultúráról beszélünk, a termelési időszak végeztével a terület visszafordítható hagyományos szántó művelésbe. A növények gyors növekedésével a talaj viszonylag hamar, a 3. év végére árnyékhatásba kerül és nincs évenként bolygatva. Ez az egyik alapfeltétele az erdei szűz talaj kialakulásának. A Paulowniak lágy lombú lombhullató növények, leveleik nem tartalmaznak toxikus anyagokat és erős savakat, ezért nem veszélyeztetik a talaj mikrobiológiai környezetét. Ez a második elengedhetetlen feltétele a talajökoszisztéma kialakulásának.

A lehulló levelekből rengeteg tápanyag kerül vissza a talajba, amik rendkívüli gyorsasággal bomlanak le. Megindul a területen egy természetes tápanyag körforgás. Ez a harmadik feltétel a talajélet, a mikrobiológiai környezet kialakulásához.

Amikor ezen feltételek összessége teljesül, akkor a területen a természetes erdei talajökoszisztéma ki fog alakulni.


De mikorra? – Sajnos az idő ez esetben sem nekünk dolgozik. A teljes talajregeneráció még ebben az esetben is minimum 20 évet venne igénybe. Van azonban egy itthonról kapott plusz segítség. Egy magyar eljárással a Paulowniák termesztéstechnológiájába beilleszthető a SMET. Ezáltal a talaj-regeneráció felgyorsítható, amivel akár 8-10 évre lerövidíthető a teljes mikrobiológiai környezet eredeti állapotra történő vissza-állításának folyamata. 5 év után megnyílik a lehetőség az adott területen vegyes kultúrák termesztésére vagy állattenyésztésre. A folyamat alatt nyugodt szívvel ültethetünk Paulownia fajtahibridet az adott területekre.

Ezen faanyagból származó bevételünkön kívül még egy plusz bevételi forrást tudunk teremteni ugyanazon a területen köztes művelés használatával. Az eredeti talajok élővilága sem monokultúrára épül, ennek értelmében csak utánoznunk kell a természet jól bevált receptjét.

Bizonyos Paulownia fajhibridek, amelyek megfelelő termesztéstechnikával vannak nevelve és a SMET együttesen, nagy segítséget nyújthat a talaj természetes állapotának visszaállításában, viszonylag rövid időn belül. Mindeközben nem terheljük, hanem javítjuk a szántóterületünk állapotát, visszaállítjuk a talaj egészséges mikrobiológiai rendszerét, valamint nem utolsó sorban tesszük ezt úgy, hogy közben nem kerülünk piaci hátrányba a versenytársakkal szemben, mert mi is képesek vagyunk hasznot, profitot termelni.

Végezetül még egyszer leszögezem, hogy módszereink és a Paulownia fajhibridek csak néhány problémára nyújtanak megoldást. Hasznosak, és létjogosultságuk van a klíma változás elleni küzdelemben, sokkal nagyobb mértékű változást garantálnak, hatékonyabbak és vállalhatóbak, mint a jelenleg elérhető projektek 90%-a.

Franczia Balázs

Paulownia Planet

Elérhetőségek:
Cím: 9096 Nyalka, Rákóczi út 32.
Telefonszám: 70/776-3800
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: