AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Új szakképzés indul az SZTE Mezőgazdasági Karán: fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Karának (Hódmezővásárhely) szervezésében 2021. februárjában indul a „Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szak”. A képzés felelős vezetőjét, Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka főiskolai docenst az ezzel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük.

Milyen végzettséggel lehet erre jelentkezni?

A fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök esetében az agrár képzési területen legalább alapképzésben, korábban főiskolai szintű képzésben szerzett, mérnök szakképzettséget igazoló oklevéllel, a fenntartható precíziós kertészeti szakember esetében pedig természettudomány vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben, korábban főiskolai szintű képzésben szerzett oklevéllel.

Mi a képzés célja?

A jelentkező tanulók eredeti oklevelének (pl. agrármérnök, kertészmérnök, stb.) kiegészítése, piacképesebbé tétele. A végzettség mezőgazdasági termelő vállalkozásoknál, hajtató üzemekben, feldolgozó üzemekben, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásoknál, valamint termelői szervezeteknél biztosíthat elhelyezkedést. A képzés a kertészeti növényházi és az ökológiai termesztés területén széles gyakorlati tudást nyújt a mai kor követelményeinek megfelelő, specifikus elméleti tudásra alapozva úgy, hogy a fogyasztói igényeket és az arra való adekvát termelői választ a középpontba helyezi.

 

Mennyi a tanulmányi idő?

Három félév, a tananyag félévenként három modulra osztott. A továbblépés feltétele a modulok ellenőrző tesztjeinek eredményes megoldása a következő tanulási egységre a kurzusokon belül. A kurzusok (tantárgyak) vizsgával zárulnak, a tárgyfelelősök követelmény-kiírása szerint. A képzést a szakdolgozat megírása és védése zárja hagyományos módon.

Milyen formában indítják a képzést?

Online levelező oktatás (blended learning) formában. A hallgatók az elméleti anyagot távoktatás formájában kapják meg, míg a gyakorlati képzés továbbra is közvetlen részvétellel zajlik olyan helyszínen, ahol a legalkalmasabb az oktatás minősége szempontjából. A távoktatás teljes rugalmasságot biztosít a hallgató számára, aki így optimális időt tölthet a leckék tanulmányozásával.

Az oktatók online és személyes (csoportos) konzultációs lehetőséget biztosítanak.

Hogyan lehetne jellemezni néhány szóban a kertészeti termesztés jövőjét?

A mezőgazdaság nap, mint nap új kihívások előtt áll mind a természeti környezet, mind pedig a társadalom elvárásai részéről. A gyorsan változó körülményeink között a válasz a fejlődésben, a tudás gyarapításban, a technikai korszerűsítésben rejlik.

A kertészetekben sincs ez másként, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazatról van szó. A jövőben kertészeti termesztés legdinamikusabb iránya rajzolódik ki a védett, növényházi termesztés a környezetre fenntartható módon. A szak ezért a legkorszerűbb precíziós, digitális technológiát is magába foglaló növényházi termesztés bemutatását helyezi előtérbe az ökológiai termesztési technológiák ismertetésével kiegészítve.

Köszönjük a tájékoztatást!


Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka

További információ: http://www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-kepzesek/fenntarthato-precizios

Elérhetőség:

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15.
Telefon: 62/532-990

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: