AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Akusztikai megoldások, akár az ön otthonába!

  • 2022. június 23., csütörtök 14:20

Júniusi megjelenésünkkel szeretnénk bemutatni akusztikai megoldásainkat akár egy otthoni házimozi teremhez.

Hála partnereink szakszerű és professzionális kivitelezésének, akár egy otthoni stúdió belső szigetelést is igencsak látványosra varázsolhatjuk.

Az itt bemutatott munkát a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész- és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével bonyolította le.

Több mint 15 éves tapasztalatukkal az akusztikai szerkezetek fejlesztésében és kivitelezésében, illetve ezek mellett a fújható és víz-szigetelési megoldásokban is professzionális szolgáltatást nyújtanak.

A szükséges akusztikai méréseket és tervezést a több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Arató Akusztikai Kft. munkatársa Borsi Gergely villamosmérnök, zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök, akusztikus szakértő végezte, illetve állított ki szakvéleményt az elkészült munkáról.

A projekt célja egy otthoni házimozi, sztereóhallgatásra alkalmas helyiség kialakítása, illetve a lehető legjobb házimozi élmény elérése volt. Egy ilyen tér – mint házimozi helyiség – kialakításánál nem elégséges, hogy kiváló minőségű audió eszközöket használjanak. Az épület akusztikai és teremakusztikai jellemzők precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint maga a hangeszközök teljesítménye.

A Knauf Insulation által forgalmazott és gyártott Heraklith® fagyapot termékcsalád kiváló hangelnyelő képességének és esztétikus megjelenésének köszönhetően, ideális választás hasonló munkák teremakusztikai tervezéséhez. Ezért is esett a választás a teremakusztikai burkolatok kiválasztásánál termékkörünkre.

Borsi Gergely elmondása alapján a kivitelezés és tervezés a következőképpen zajlott.

„Először ki kellett alakítani a hang gátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a mozi teremből a lakóhelyiségek felé.

A ’’ház a házban’’ rendszer alapján a födémet megfelelő hanggátló úsztatóréteggel láttuk el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig, többrétegű gipszkarton előtétfalat építettünk, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttünk ki a főfalakhoz, hogy az egymással szemben lévő falak között ne alakuljon ki csörgés, illetve többrétegű hang gátló álmennyezet épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettünk le a födémről.

A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetően már a helyiség alakja meghatározza – pl. a szélesség/magasság/hosszúság arányok. Az épület szerkezetkész állapotban volt, melyen nem lehetett változtatni. Ezért először megvizsgáltuk, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsődleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vettük alapul). Látható volt, hogy a teremarányok megfelelnek a leírt szabványoknak. Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét.

A számítások szerint nagyságrendileg Tm = 0,25 ± 0,05 sec-os közepes utózengési időre kellett tervezni – természetesen a toleranciasávok figyelembevételével.

Ezt alapvetően háromtípusú teremakusztikai burkolattal biztosítottuk.

Az egyik a szélessávú elnyelő, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottunk ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot tettünk. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombináltuk ásvány-gyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentősen alacsonyabb. De nem csupán hang gátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith®-nak. Egyedi domborzatának köszönhetően a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a ’’kétszínű’’ festések. Egy matt türkiz színre lefújt Heraklith® táblára került fényes felületi hengerelés dekor-festékkel kék és bronzszínben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith®-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászon-hoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színű ledsoros világításokkal lehet különbözőképpen megvilágítani. Ez az egyedi megoldás különleges hangulatot áraszt a zene szentélyébe belépők felé.

A másik burkolat a mélynyelő membrán, amelyből a farost, illetve a műbőr felülettel rendelkező típusokat alkalmaztuk. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók a „fordított dob” elve alapján működnek.

A harmadik típusú burkolat a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is. A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással. Ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.

A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, a toleranciasávon teljes mértékben belül marad. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimozi terem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésű is.”

Megköszönve megtisztelő figyelmüket,

A Knauf Insulation csapata

Elérhetőségek:

Knauf Insulation Kft.

Cím: 2058 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: 23/889-844
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.knaufinsulation.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: