AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Ígéretes búzafajták az AGROMAG kínálatában!

  • 2022. július 22., péntek 13:28

A tavalyi és az idei aszállyal sújtotta időjárásunk megmutatta, hogy mennyit is jelent a megfelelő fajtaválasztás. Egy jó fajtával akár sok százezer forint plusz nyereséget tudtak realizálni a tavalyi és idei szezonban a gazdák. Az AGROMAG Kft. már több mint 30 év tapasztalatával nyújt segítséget ebben a hazai gazdálkodók számára.

Az AGROMAG Kft. az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunk-ban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kis-parcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

Ezt bizonyítva az előző évek és az eddig beérkezett terméseredmények is azt mutatják, hogy az AGROMAG Kft. szortimentjében található fajták képesek jól alkalmazkodni a szélsőséges időjárási helyzetek által előidézett kihívások-hoz. Idén az Alföld és a Dunántúl nagyon elválik egymástól termésben, mi is kíváncsiak vagyunk az eredményekre, hogy vajon ugyanazon fajták fognak-e jól teljesíteni közepes vagy extrém szárazságban is mint kiegyensúlyozott csapadékviszonyok között. Amíg nincsenek meg az idei eredmények, addig a korábbi évek adataiból tudunk következtetéseket levonni. 

A különböző területek termésátlagaiból láthatjuk, hogy a kínált fajták kiemelkedő teljesítményt hoznak. Mind a korai, mind a középérésű fajtacsoportban a termésátlagok túlszárnyalják KSH által 2021-ben jegyzett országos 5,37 t/ha átlagot. A fajták nemcsak termés-eredményeikben, hanem a beltartalmi értékeikben is a ma elérhető maximumot nyújtják a gazdálkodók számára, ezzel a versenytársakat is sok esetben megelőzve.

Jelen írás keretein belül szeretnénk önöknek 3 kiválóságot bemutatni búza portfóliónkból.

A korai éréscsoportba tartozó Princessz, a 2021-es évben több mint 8 t/ha terméseredményre volt képes 4 hely átlagában, kedvező fehérje és sikértartalom mellett. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta. Nevéhez hűen nemcsak a kis-parcellás kísérletekben foglal el előkelő helyet, de a fajtasorainkban is az elsők között szerepel.

2019-ben GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében 10 fajtaképviselet 45 fajtája közül dobogós helyen végzett, 19,3 %-kal szárnyalta túl a standard fajták átlagát. A 2020-as évben viszont 9 termőhely átlagában a korai fajták közül nem volt olyan fajtabúza, ami képes lett volna a Princessz átlagát túlszárnyalni. Legnagyobb termését Szombathelyen érte el, 12,17  t/ha átlagterméssel. Szintén ebben az évben az IKR Agrár által végzett demó kísérletekben 44 fajta közül a 2. legnagyobb termést érte el.

  

   A kiváló betegségellenállóságú Princessz,                  A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik
                                                                                                            a hibridbúzák szintjén terem 

 

Közepes éréscsoportba tartozó szálkás fajtáink közül figyelemre méltó a kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű, szálkás búzafajtánk, az Antigua.

 Az Antigua-t kiemelkedő terméspotenciál és jó bokrosodó képesség jellemzi

Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezer-magtömegű szemek töltik ki. 2021-ben 6 helyszínen, 44 búzafajta közül a legjobb minőséget érte el, a 4. legjobb termésátlaggal. János-halmi fajtasorunkban első helyezést ért el 2021-ben, 10,46 t/ha terméseredménnyel.

Ugyancsak középérésű szálkás fajtánk a Laudis amely a tavalyi évben páratlan beltartalmi értékeket produkált mind a kis-parcellás kísérletekben, mind a fajtasorokban.

Laudis, páratlan minőségű javító búza

A Laudis egy kiváló minőségű, a javító kategóriában nagy termőképességű, jó betegség-ellenállósággal rendelkező szálkás fajta. 2021-ben fajtasorainkban, a beltartalmi értékeket tekintve minden helyszínen első helyen végzett. Kondoroson 13,9% fehérjetartalom mellett, 32,9%-os sikértartalmat produkált.

A fenti eredmények is mutatják, hogy fajtáink a megbízható termőképességüknek és a nagyon jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kiválóan használhatók szélsőséges körülmények között is.

Az AGROMAG Kft. sikeres búzatermesztést kíván. Amennyiben kérdése van fajtáinkkal kapcsolatban, keresse kollégáinkat!

Elérhetőség:

AGROMAG Kft.

 

Cím: 6722 Szeged Jósika utca 13.
Telefon: 62/426 096; 30/471-9874,
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agromag.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: