AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Elkezdődtek a drón típusminősítések!

  • 2022. szeptember 10., szombat 12:53

Befejeződtek a TTA 10 és 16 literes drónjainak típusminősítési vizsgálatai, amiket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédőgép Vizsgálólaboratóriuma végzett Gödöllőn.

Mint minden 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépnek, a drónoknak is át kell esni bizonyos vizsgálatokon, ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan meggyőződjünk arról, hogy a Magyarországon használt permetező eszközök megfelelő minőségű növényvédelmi munkát tudnak végezni.

Mi kollégámmal, Körömi Jánossal a TTA közép-európai partnercégének ügyvezetőjével, május 15-én vittünk vizsgálatra 2 típusú TTA drónt, nevezetesen egy M6E-1-et, ami egy 10 literes rendkívül kiforrott és letisztult (ugyanis 2009-óta gyártják) permetező drón, ami kiválóan megfelel kezdő pilótáknak, valamint kisebb gazdaságoknak. Valamint egy M6E-G200-at, ami már az új generációs permetező gépeket testesíti meg 16 li-teres tartályával, valamint rendkívül megbízható akadály elkerülő rendszerével.

A tesztek remek hangulatban folytak, a MATE részéről Kovács László laboratóriumvezető végezte a vizsgálatokat, aki rendkívül nagy szakértelemmel látott hozzá gépeink felméréséhez, teszteléséhez. Természetesen előkerült a szakma is, sok szó esett a drónok jövőjéről és felhasználási területeiről.

A vizsgálat a dróntartály felületeinek mérésével kezdődött, ahol azt ellenőrzik, hogy a belső és külső felületeken mennyire tud megtapadni a vegyszer, az mennyire tisztítható. Ezek után két repülési teszt következet, ahol először a szórásképet, valamint a munkaszélességet vizsgálták, másodszor pedig egy fél hektáros területen, azt ellenőrizték le, hogy a drón átfolyásmérője mennyire mér pontosan az adott tűréshatárokon belül.

A harmadik és utolsó vizsgálat a drónon lévő permetező rendszert vette górcső alá. Tesztelésre került a gépen lévő pumpa, aminek állandó mértékű folyamatos nyomást kell generálnia, érthető okokból. Ezen kívül lemérésre került az összes fúvóka, valamint az, hogy egyforma mennyiséget adnak e le 1 perces időintervallum alatt, többször ismételve.

Véleményem szerint ezek a vizsgálatok rendkívüli módon szükségszerűek, és még inkább azok lesznek, ahogyan hígul ez a piac is.

Hiszen ahogy mindennél, amint bevezetésre kerül egy új technológia, meg fognak jelenni olyan gyártók a piacon, amik a minőséget és a használhatóságot háttérbe szorítva, kizárólag az olcsóságot szem előtt tartva fognak a piacra dobni permetezésre alkalmatlan gépeket. Ez több módon is veszélyes lehet. Egyfelől nem fognak minőségi permetezést végezni, ami a terményt és így a gazdák megélhetését veszélyezteti, másrészt a gyenge minőségű alkatrészek miatt a saját és mások testi épségét is veszélynek tesszük ki.

Ezen okokból biztatnék minden kedves jelenlegi és jövőbeni kollégát, hogy a drón kiválasztásánál lehetőleg olyan gyártótól vásároljunk, ami legalább 5 éve teszteli ezeket a gépeket, több ilyen is van a piacon a TTA ezek közül a legtapasztaltabb, ami 2008-óta fejleszti a permetező drónjait.

A típusminősítés azonban csak az egyik akadály, amin át kell küzdenie magát a drónos közösségünknek, hiszen a szerek engedélyeztetése is nagyon gyerekcipőben jár még, bár apró lépésenként ez is haladni látszik.

Ezen kívül a megfelelő jogosítványok megszerzése az, ami ma téma Magyarországon, hiszen végre van olyan intézmény, ami oktathatja a hivatalos permetező drónkezelő képzést. Jelenleg 2 ilyen képzőhely van, de ár érték arányban, magasan a MAGYAR VIDÉKÉRT Kft. képzése a legjobb, hiszen nem csak, hogy olcsóbb, de olyan pilótáktól tanulhattok (köztük tőlem), akiknek tényleg nagy szakmai tapasztalata van, valamint Kínai referenciákkal és papírokkal is rendelkeznek, mely ország, mint tudjuk nem csak sárkányok, de a drónok őshazája is.

Képzésre jelentkezni a következő linken tudnak: www.videkert.hu/portfolio-items/novenyvedelmi-dronpilota/?portfolioCats=43 

Tóth Gergő
mezőgazdasági drón-pilóta

Elérhetőség:

MAGYAR VIDÉKÉRT Kft.

Cím: 4400 Nyíregyháza, Kemecsei út 14.
Telefon: 42/430-313
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Honlap: www.videkert.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: