AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Arasson velünk!

A GABONA CONTROL évente sok ezer búza, egyéb kalászos termény, repce, napraforgó, szója és kukorica tétel mintavételét és vizsgálatát végzi el.

– Mire számítanak az idei napraforgó, szója és kukorica tételek minőségével kapcsolatban?

A napraforgók esetében az olajtartalom az elsődleges minősítő paraméter, melynek meghatározását a hagyományos extrakciós módszer mellett mágneses magrezonancia elvén alapuló NMR technikával is végezzük. Mindkét módszer akkreditált, de érdemes szem előtt tartani, hogy a FOSFA egyedül az extrakciós módszert fogadja el. Az olajgyári átvétel során azonban az NMR vizsgálat dominál gyorsasága folytán. A gyorsmódszer mérési bizonytalansága a napraforgó esetében – különösen a magasabb szennyezettségű tételeknél – meghaladja az extrakciós módszerét. Az NMR hátránya továbbá, hogy a pontos olaj- és víztartalom meghatározásához naponta megbízható kalibrációt kell készíteni.

A magas olajsavas (HO) napraforgó aránya évről évre emelkedik hazánkban, így a normál napraforgók esetében végzett vizsgálatok mellett az olajsavtartalmat gázkromatográffal mérjük. A szabványban meghatározott 82% feletti olajsavtartalom a bizonyíték, hogy tisztán HO napraforgóból áll a tétel. A hazai szója kereskedelemben a tisztasági paraméterek mellett a fehérje-, olaj- és rosttartalom kerül meghatározásra. A korábbi években a szója és a napraforgó esetében az ambrózia fertőzöttség gondot jelentett egyes exportra szánt tételeknél, mivel az 50 mg/kg EU határértéket jelentősen meghaladták.

A kukorica esetében a megfelelő szárítási technológia mellett a nedvesség tartalom 14,5% alatt marad és a hősérült szemek aránya sem emelkedik 3% fölé. A toxintartalommal kapcsolatos elvárások nagyban függenek a termény felhasználási céljától, így elsősorban a DON és Aflatoxinok meghatározását ajánljuk. Emellett a Fumonisin, a Zearalenon, a T2-HT2 és az Ochratoxin meghatározását is rövid átfutással vállaljuk. A toxinvizsgálatoknál a lehető legnagyobb mennyiségű minta őrlésével és homogenizálásával kell előállítani a vizsgálati mintát. A Gabona Control laboratóriuma rendelkezik speciálisan a toxinvizsgálatokhoz fejlesztett darálóval, így akár 10 kg-os minták előkészítése sem okoz gondot. Az aflatoxinok vizsgálatában rendelkezünk GMP+ regisztrációval is.

ARASSON VELÜNK! 

SZAKÉRTELEM


FOSFA, GAFTA, ISO 17025, ISO 9001 és GMP+ tanúsítványokkal rendelkező állami tulajdonú minőségellenőrző szervezetként raktári mintavételezéssel, hazai és export árufeladások ellenőrzésével, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal állunk rendelkezésére.

  • Fizikai paraméterek, érzékszervi és tisztaság vizsgálatok
  • Beltartalom – fehérje, sikér, sikérterülés, keményítő
  • Reológia – alveográf, extenzográf, valorigráf, farinográf
  • Sörárpa – csírázási energia, Vitascope, osztályozottság
  • Olajmagvak FOSFA szerinti analízise, minőségi tanúsítása
  • Mikotoxinok, szermaradványok meghatározása
  • GMO vizsgálatok

FÜGGETLENSÉG

Rendelje meg szolgáltatásainkat aktuális árlistánk alapján!

MEGBÍZHATÓSÁG!

Kérje egyedi árajánlatunkat!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére!

Kapcsolat: 1/212-4403 • 1/212-1731

Major Andrea
igazgató 
70/377-7672 

Rogozonszki István
ellenőrzési menedzser 
30/312-2587 

Bányász István
laboratóriumvezető
30/201-6332

Címünk, ahová mintáit is küldheti:

Gabona Control
1024 Budapest, Kisrókus u. 15/b.

 

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: