AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Az AGROMAG őszi búza fajtasorainak 2022-es terméseredményei!

Őszi búza eredmények az aszály tükrében…

Az idei évről elmondhatjuk, hogy kettévált az ország. A Dunántúl csapadékban bővelkedett, míg a Tiszától keletre eső országrészek és a Duna-Tisza közének egyes részei évtizedek óta nem látott csapadékhiánytól szenvednek.

Ismeretes, hogy az eredményes gazdálkodást több tényező is meghatározza, mint például a talaj típusa, a csapadék mennyisége és eloszlása, a választott művelési rendszer vagy például a választott fajta. A termelésre ható tényezők közül keveset tudunk befolyásolni. Ilyen például a választott művelési rendszer vagy a fajtaválasztás. A 2022-es év megmutatta, hogy az említett két tényező okszerű alkalmazásával, mint például a vízmegtartó talajművelési rendszer és a jó betegség-ellenálló és szárazságtűrő fajták alkalmazásával a gazdálkodók nagymértékben tudták csökkenteni veszteségeiket a vízhiánnyal sújtott területeken.

 

Az AGROMAG az indulása óta nagy hangsúlyt fektet a termékfejlesztésre, ami azt jelenti, hogy egy-egy fajta mielőtt a kínálatunkban megjelenik, különböző helyszíneken tesztelésre kerül. A fajták tesztelése kis-parcellás kísérletek keretén belül történik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható információk alapján válasszuk ki a magyar gazdák igényeinek megfelelő fajtákat.

Ennek a tükrében szeretnénk önöknek bemutatni az AGROMAG Kft. idei termés-eredményeit. Az eredményekből jól látszik, hogy az aszállyal sújtott területen is a helyzethez képest jó terméseredményeket kaptunk (Jászboldogháza).

A terméseredményeket tekintve abszolút első helyezést ért el az AG Hurem fajtánk, amely új fajta a szortimentünkben. Érdemes megemlíteni, hogy Jászboldogházán is magasan az első helyen végzett, az ottani körülményekhez képest igen jónak mondható 4,71 t/ha terméseredményével. A fajta nem csak a 2022-es évi kis-parcellás kísérletekben mutatta meg nagyszerűségét, mivel a 2021-es kísérleteinkben is dobogós helyen debütált.

Az AG Hurem mellett egy másik új fajtánk is az elsők között végzett idén. A Petronela egy 2021-ben elismert tar búzafajtánk. Nagyszerűségét kiváló télálló képességének és páratlan szárazságtűrő képességének köszönheti. Kiválóságát már az állami elismerése során is bizonyította. A NÉBIH által rendezett fajtaminősítő kísérletekben 2018-ban 6%-kal, 2019-ben 4,6%-kal, 2020-ban 8,2%-kal haladta meg a standard fajták átlagát!


Petronela, kiváló termőképességű új fajta, melyben együtt van jelen a nagy termőképesség és a malmi minőség!

A kis-parcellás kísérletekkel párhuzamosan fajtáink az ország több pontján fajtasorokban is szerepeltek.

Mint ahogy a bevezetőben is említettük, az idei kalászos szezon sajnos az aszályról szólt. Ennek tükrében szeretnénk bemutatni a 2022-es fajtasorokból származó terméseredményeinket. Az adatok alapján elmondható, hogy a vízhiány sújtotta területeken több fajtánk bizonyította rendkívüli szárazságtűrését.

Az Antigua jó télállósággal rendelkező, kimondottan alacsony, kiváló szárszilárdságú korai, malmi minőségű szálkás búzafajta. Nagy, produktív kalászait kiemelkedő ezer-magtömegű búzaszemek töltik ki.

Princessz fajtánk már sokszor bizonyította nagy termőképességét és idén sem hagyott minket cserben. A Princessz kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai kalászolású megfelelő állóképességgel és télállósággal rendelkező tar őszi búzafajta.

Minőséget tekintve abszolút első helyen végzett mindenhol a Laudis nevű fajtánk. Telekgerendáson a 35%-os sikértartalmával a legjobb eredményt érte el. Jánoshalmán 7,04 t/ha terméseredménye mellé 29,3%-os sikértartalmat produkált.

A 2022-es vetési időszakra készülve tekintse át fajtáinkat, kísérleti eredményeinket, válasszon az Ön gazdaságához legjobban illő fajtát vagy forduljon segítségért, információért munkatársainkhoz.

Elérhetőség:

AGROMAG Kft.

 

Cím: 6722 Szeged Jósika utca 13.
Telefon: 62/426 096; 30/471-9874,
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.agromag.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2022. szeptember 10., szombat 12:21