AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

ÚJABB SEUSO-KINCS KERÜLT ELŐ... EZÚTTAL MARTONVÁSÁRON! 2022. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow

  • 2022. szeptember 13., kedd 15:24
  • Média

Nincs megállás! 1971-ben az első sajátfajta; az Mv 1 alapozta meg a martonvásári nemestés azóta is töretlen sikerét.

Az elmúlt fél évszázad alatt 158 fajtát; köztük olyan kincseket adott Martonvásár a hazai és külföldi búzatermelők kezébe, mint az Mv 4, Mv 8, Mv 16, Mv Magdaléna, Mv Suba és Mv Kolo – hogy csak a korszakos nagy fajtákat említsük az elmúlt évtizedekből. Születésének 10-ik évét ünnepeli „a nagy elődök nagy utóda”, azMv Nádor. Jelenlegi 22%-os részesedéssel 7. éve (2016-tól) piacvezető.

A fajta folyamatosan és megbízhatóan teljesít, így az érdeklődés nem lankad iránta. A termelői és feldolgozóipari elvárásoknak egyaránt megfelel, magas termés-szinten éri el a stabil malmi minőséget.

A fajta kvalitásait jelzi, hogy 2018-ban Agrár Innovációs Díjban részesült két ugyancsak figyelemreméltó társával; az Mv Nemere és Mv Ménrót fajtákkal. E három „nagykorú” fajta alkotja a martonvásári ajánlat gerincét, de már kopogtatnak a várományos „serdülők”, mint az Mv Felleg(malmi búza) és az Mv Kondás (bőtermő, takarmány, ill. speciális minőség). Ezekből a fajtákból 2021-ben még csak korlátozott mennyiség volt elérhető, de ebben az évben már jelentős volumenben juthatnak hozzá az érdeklődők. És itt van a „gyermekkorú”, de ígéretes kincs– utalva a címre –, az Mv Seuso! Bőtermő, korai malmi búza. Potenciális termőképessége 9-10 t/ha. Kedvező agronómiai tulajdonságai, intenzív tápanyag-hasznosító képessége gyorsan a legnépszerűbb búza-fajták közé emelheti. Az nagy érdeklődés alapján akár 2022 sztárja is lehetne, de felszaporításának jelenlegi fázisa még csak korlátozott elérést tesz lehetővé. „Nyereségnek tartom továbbá azon meggyőződést, melyre jöttünk, hogy vetőmagunkra nagyobb figyelmet kell fordítanunk, mint az eddig tettük.”

A gondolat Kenessey Kálmántól ered – aki az 1873-as rozsdajárványt követően a búzanemesítés felkarolásáért tevékenykedett – jól példázza, hogy már eleink is felismerték az okszerű vetőmag használat jelentőségét. Mai megközelítésben: a fajtákban rejlő genetikai potenciál kiaknázása a fémzárolt vetőmag használatával valósítható meg, melynek sokat emlegetett és nem vitatott előnyei: ellenőrzött, szabvány szerinti garantált minőség, mely az eladó és vevő egyidejű biztonságát szavatolja, magas színvonalú személyi és tárgyi feltételek a szántóföldön és a tisztítóüzemben egyaránt, a minőségi árutermesztés és a nyomon követhetőség alapja, a nemesítés legújabb eredményeit és a fajtaváltás lehetőségét kínálja. Jóllehet, az elmúlt években a felújítási arány javult – egyaránt köszönhetően a bölcs termelői belátásnak és a vetőmag szakma szereplőinek –, továbbra is közös feladat és felelősség a fémzárolt vetőmag használat melletti érvelés. Ha lankad a termelői érdeklődés a fémzárolt vetőmag iránt, akkor sérül a vetőmag szaporítás és forgalmazás rendszere, mely negatívan hat vissza a nemesítésre; a biológiai alapok fenntartására és megújuló biztosítására.

A termelők korszerű fajtákkal, vetőmaggal történő ellátásának megrendülése a termelés biztonságát veszélyeztetné. Ez különösen fontos napjainkban, mert jóllehet; a magas terményárak a magasabb vetőmag árakat vetítik előre, de a vetőmag használat mellőzése veszélyezteti a többi befektetett input anyag és energia megtérülésének hatékonyságát, végső soron a termelés eredményességét. Fontos, hogy időben érjen el az üzenet a vetőmag előállítókhoz: a magas biológiai értéket képviselő készleteiket ne terményként, hanem vetőmagként értékesítsék.

Az árutermelők ehhez vetőmagigényük mielőbbi lekötésével tudnak hozzájárulni. Záró gondolatként hívjuk ismét segítségül a régieket!

A Magyar Mezőgazdák Szövetkezete 1931. évi vetőmag árjegyzékének előszavában ezt olvashatjuk: „Régi tapasztalás, melyre t. Gazdatársaink figyelmét ismételten felhívjuk, melyet azonban nem lehet eléggé gyakran hangsúlyozni, hogy a termés eredménye elsősorban a jó vetőmagon fordul meg.

A vetőmag jellegzetesen bizalmi cikk.

A rossz vetőmag nemcsak gyenge termést, esetleg értékesíthetetlen minőséget, hanem elfecsérelt munkát s az álló-tőkének rossz kamatozását is jelenti.”

Elérhetőség:

Marton Genetics® cégcsoport Elitmag Kft.

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Telefon: 22/569-230
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.martongenetics.com

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2022. szeptember 13., kedd 15:31

Média